Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΤΟΧΙΟΥ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΤΣΙΛΑΡΟ

ΘΑΨΑ
ΧΙΛΙΑΔΟΥ

ΣΟΥΤΣΙΝΙ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΥΜΗΣ
ΣΟΥΤΣΙΝΙ

ΠΛΑΤΑΝΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011
Μπήκαμε για τα καλά στο καλοκαίρι και σε λίγες μέρες θα αφήσομε πίσω μας τα αστικά κέντρα τρέχοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδος για να περάσομε λίγες μέρες ξεγνοιασάς και ξεκούρασης κάνοντας χρήση της καλοκαιρινής μας άδειας.
Από τώρα κάνομε όνειρα που θα πάμε και πως θα τα περάσομε καλύτερα. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα όταν μιλάμε για διακοπές ο νους μας πηγαίνει αμέσως στα πολυσύχναστα νησιά όπου μαζεύεται κάθε καρυδιάς καρύδι. Δεν είναι έτσι όμως
Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η διάθεση από την μεριά μας και οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα μοιραστούμε μαζί τους τις Καλοκαιρινές μας διακοπές. Εάν «διαθέτομε» αυτά τα δύο, η ευρύτερη περιοχή της Κύμης προσφέρετε να περάσομε ευχάριστες και ήσυχες διακοπές μέσα σ΄ ένα περιβάλλον που σε κατακτάει από την πρώτη στιγμή που το αντικρίζεις.
Μικροί καθημερινοί περίπατοι με τα πόδια και μικρές εκδρομές με το αυτοκίνητο αν οργανωθούν σωστά θα προσφέρουν στον επισκέπτη μια εικόνα μοναδική απολαμβάνοντας τη μαγεία της περιοχής η οποία συνδυάζει τη φυσική ομορφιά του δάσους με τα βαθυγάλανα παγωμένα νερά του Αιγαίου.
Μια περιπλάνηση στο δάσος Καστροβαλά, που ήταν αφιερωμένο στη Θεά Άρτεμη, η εικόνα που θα αντικρίσει ο επισκέπτης είναι μαγευτική. Έλατα, πλατάνια, βελανιδιές και καστανιές αποτελούν ένα καταπράσινο τοπίο όπου βασιλεύει μια απέραντη ησυχία και ηρεμία. Το τοπίο του βουνού αμέσως θα τον κατακτήσει, θα του προσφέρει εξαίρετες εικόνες και θα τον κάνει να νιώσει διαφορετικά Για όσους θέλουν και αντέχουν το ανέβασμα στο βουνό με τα πόδια, όταν μάλιστα συνδυασθεί να τους βρει η ανατολή του ηλίου στην περιοχή της «Σκάλας» θα είναι μια εμπειρία πρωτόγνωρη και διαφορετική από τις άλλες.
Σε όλη την περιοχή υπάρχουν τοποθεσίες για μικρούς καθημερινούς περιπάτους, απαράμιλλες σε κάλλος και ομορφιά που μόνο οι ντόπιοι και όσοι κατάγονται από την περιοχή τις γνωρίζουν. Στο χέρι μας είναι να τις διατηρήσομε όπως ακριβώς είναι και να τις χαιρόμαστε εμείς και τα παιδιά μας.
Σε μικρή απόσταση από τα χωριά μας βρίσκονται οι παραλίες της Πλατάνας, του Στομίου, της Οχθωνιάς και το Σουτσίνι οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν τα μπάνια που όλοι μας αναζητούμε.
Σε όσους αρέσουν οι εκπλήξεις και οι εκδρομές μπορούν πολύ γρήγορα να βρεθούν στο τσίλαρο, στα Θαψά, την παραλία του Μετοχίου, τη Χιλιαδού και γιατί όχι στην Αχλαδερή, τις Πετριές, τον Αλμυροπόταμο, τα Στύρα, το Μαρμάρι και την Κάρυστο και μαζί με την γνωριμία της περιοχής να απολαύσουν το μπάνιο τους και να δώσουν μια διαφορετική αίσθηση στις διακοπές τους.
Τα πανηγύρια είναι πολλά σε όλη την περιοχή και δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στις διακοπές μας. Παραδοσιακό γλέντι και χορό για όσους θέλουν να εκτονωθούν και νοσταλγία και εύθυμες νότες γι αυτούς που θυμούνται τις παλιές τριήμερες γιορταστικές εκδηλώσεις με τα ντόπια λαούτα και βιολιά. Ταβέρνες με νόστιμους μεζέδες και ψαρικά, μπαρ, ζαχαροπλαστεία, παραδοσιακά καφενεία σε όλα τα χωριά, ουζερί και κάθε λογής μαγαζιά που σερβίρουν ότι επιθυμήσει η ψυχή του ανθρώπου. Και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τους μπακλαβάδες και τα αμυγδαλωτά, γλυκά που φτιάχνονται με μεράκι και δεν τα συναντάει κανείς σε άλλα μέρη
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που εορτάζει στις 6 Αυγούστου και την Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Μάντζαρη» που εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Μια επίσκεψη στο ναό της Παναγίας της «Λιαουτσάνισσας» όπου θα θαυμάσετε το περίφημο τέμπλο, έργο του Ιωάννη Χαλεπά. Στις 15 Αυγούστου, ημέρας της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Οξύλιθο και στους Καλημεριάνους προσφέρουν το πατροπαράδοτο στιφάδο σ΄ όλους τους προσκυνητές και επισκέπτες. Τέλος μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Ανδρονιάνικο πανηγύρι στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής όπου εορτάζει ένα υπέροχο παρεκκλήσι χτισμένο με άγρια πέτρα σ΄ έναν καταπληκτικό χώρο που θα σας συναρπάσει.
Όπου κι αν πάμε όλοι μας πρέπει πάντα να προσέχομε δύο πράγματα: Τις φωτιές που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν καταστρέψει τόσα δάση της χώρας μας και τα σκουπίδια που τα πετάμε όπου μας βολεύει. Δυο πράγματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. Εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις συνθήκες και για τα δύο αυτά θέματα κι εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι που ο εγωισμός μας δεν μας αφήνει να παραδεχθούμε τα σφάλματα και τις παραλείψεις μας. Όλοι μας μιλάμε για τα θέματα αυτά αλλά δυστυχώς όλοι μας τα ξεχνάμε με την πρώτη ευκαιρία.
Προτού ξεκινήσομε λοιπόν για τις διακοπές μας ας βάλομε καλά μέσα στο μυαλό μας αυτά τα δύο πράγματα και ας αρχίσομε τις καλοκαιρινές μας διακοπές αναζητώντας ένα ήσυχο και ήρεμο μέρος μακριά από τη φασαρία και την πολυκοσμία της πόλης. Το φθινόπωρο θα πρέπει να μας βρει όλους πίσω στην πόλη σώους και με γεμάτες τις μπαταρίες να θυμόμαστε τις ωραίες και ευχάριστες στιγμές που περάσαμε το Καλοκαίρι του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: