Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ

ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΜΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ
Με αυτήν την επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, τόσο ως δημοτική αρχή, όσο και των δημοτών της ευρύτερης περιοχής, για όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας ΙΙ» στην περιοχή μας.

Πρωτίστως όμως θα ήθελα να σας εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μας για τις προτάσεις της Πολιτείας, που αφορούν το Δήμο Κύμης και την ευρύτερη περιοχή, στον υπό ψήφιση στη Βουλή Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Σύμφωνα με αυτές η πόλη της Κύμης και το λιμάνι της χαρακτηρίζεται ως «λιμένας Εθνικής Σημασίας- Διεθνής Πύλη» εξόδου της χώρα προς Β.Α. Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (παρευξείνειες Χώρες - Τουρκία), προοριζόμενο μέσα από την αξιοποίηση του να αποσυμφορήσει τους μεγάλους λιμένες της Αττικής.

Ταυτόχρονα προωθείται η κατασκευή του νέου οδικού άξονα Χαλκίδα - Κύμη (Μεσόγεια χάραξη), ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «διευρωπαϊκός άξονας», θέτοντας έτσι τις βάσεις για την αξιοποίηση του λιμανιού.

Έτσι, για πρώτη ίσως φορά μέσα από τις προτάσεις αυτές αντιμετωπίζονται σοβαρά ζωτικά θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια και διαφαίνεται το ενδιαφέρον της Πολιτείας για ουσιαστική ανάπτυξη.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, η πόλη του Αλιβερίου χαρακτηρίζεται «ως ενεργειακό κέντρο», χαρακτηρισμός που συνάδει με την, από ετών έως και σήμερα, δομή και λειτουργία της πόλης και της περιοχής γύρω από αυτήν.

Από όσα εκτίθενται παραπάνω γίνεται φανερό ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει τις δύο πόλεις Κύμη και Αλιβέρι με τελείως διαφορετική φιλοσοφία και πρακτική και καθορίζει διαφορετικό προσανατολισμό ανάπτυξης, αποτυπώνοντας με ρεαλισμό τις πραγματικές σημερινές δομές και λειτουργίες τους.

Είναι λοιπόν απόλυτα σαφές ότι αυτές οι δύο πόλεις με διαφορετικό αναπτυξιακό στόχο, αλλά και διαφορετική ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική δομή, διαφορετική οικονομική παράδοση και λειτουργία, δεν μπορούν να ενοποιηθούν και να αποτελέσουν έναν ενιαίο Δήμο, σύμφωνα όσα προτείνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α) στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας II», αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν δυο ξεχωριστούς Δήμους με έδρα την Κύμη και το Αλιβέρι αντίστοιχα.

Πιθανή ενοποίηση των Δήμων Κύμης και Αλιβερίου πιστεύουμε ότι αντιστρατεύεται τις επιλογές της Πολιτείας, συρρικνώνει την δυναμική ανάπτυξης της Εύβοιας και της περιφέρειας γενικότερα και θα αποτελέσει τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων για αναπτυξιακή ώθηση που θέτουν οι προτάσεις σας στο νομοσχέδιο για τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Θεωρούμε πως, ως νεοσύστατος, ένας τέτοιος Δήμος δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες, που λογικά προκύπτουν από τις προοπτικές που ανοίγονται για τις πόλεις της Κύμης και του Αλιβερίου. Πιστεύουμε επίσης πως ως ενιαίος Δήμος θα είναι υποχρεωμένος να δρομολογήσει και να επιτύχει ταυτόχρονα δύο διαφορετικούς στόχους ανάπτυξης, πράγμα δύσκολο και ίσως αναποτελεσματικό. Πολύ δε περισσότερο αφού η εκ των πραγμάτων επιλογή μιας, από τους δυο ισχυρούς πόλους, ως έδρας του Δήμου, όποια και αν είναι αυτή, θα δημιουργήσει τέτοια αναταραχή που θα υπονομεύει συνεχώς τις προσπάθειες της Δημοτικής αρχής, στερώντας την ομοιογένεια, συνοχή και κοινωνική αποδοχή που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία για την επίτευξη μεγάλων αναπτυξιακών στόχων, όσων και η ίδια προγραμματίζει αλλά και η Πολιτεία έχει σχεδιάσει.

Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα στις δύο αυτές πόλεις, και λόγω της γεωγραφικής τους θέσης να αναπτυχθούν παράλληλα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός, ως πρωτεύουσες δύο διαφορετικών Δήμων που θα εκπροσωπούν και θα εξυπηρετούν την ανατολική και δυτική Εύβοια αντίστοιχα, με διακριτούς και ρεαλιστικούς ρόλους.

Αντίθετα σε ένα Δήμο, στα διοικητικά όρια του οποίου θα εντάσσονται οι δύο αυτές πόλεις, ελλοχεύει κίνδυνος ανισομερούς ή μονομερούς ανάπτυξης, εξαιτίας των όσων προαναφέρθηκαν αλλά και λόγω διοικητικών ή οικονομικών δυσκολιών που, πιθανόν, θα αντιμετωπίσουν οι νέοι Δήμοι κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του Καποδίστρια II.

Όσον αφορά την Κύμη, θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι ο Δήμος είναι ικανός άριστα οργανωμένος σε υπηρεσίες και στελεχωμένος με το κατάλληλο προσωπικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός νέου Καποδιστριακού Δήμου.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι:

1. Είναι ένας από τους αρχαιότερους Δήμους της Εύβοιας και επί δεκαετίες πρωτεύουσα της Επαρχίας Καρυστίας.

2. Έχει στην έδρα της όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες που εξυπηρετούν όμορους Δήμους και τη νήσο Σκύρο. Θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι στην έδρα του Δήμου λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κύμης αναβαθμισμένο σε υπηρεσίες υγείας (με μονάδα τεχνητού νεφρού, πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, άριστο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό δυναμικό και κοινωνικές υπηρεσίες) που καλύπτουν περιοχές και των Δήμων Αυλώνος, Κονιστρών και Σκύρου. Επίσης Εφορία και ΔΟΥ που εξυπηρετούν την Κεντρική και Νότια Εύβοια, ΙΚΑ που παρέχει υπηρεσίες σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους των Δήμων Αυλώνος, Κονιστρών και Σκύρου, Πολεοδομία, Υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο, Γραφείο Α΄Βάθμιας εκπαίδευσης, Δασαρχείο, Πυροσβεστικό κλιμάκιο, Λιμεναρχείο, Αστυνομικό Τμήμα, Γραφεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και της Ένωσης Πολυτέκνων Κύμης και περιχώρων καθώς και Τράπεζες (εθνική, Εμπορική, Αγροτική) και Στρατιωτική Μονάδα.

3. Αποτελεί την έδρα μιας εκ των δύο Μητροπόλεων του Νομού, της Μητρόπολης Καρυστίας και Σκύρου με πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, όπου λειτουργεί και Εκκλησιαστικό Γηροκομείο.

4. Καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες, όχι μόνο της περιοχής με σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, αλλά φιλοξενεί την Ανώτατη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Σχολή Εμποροπλοιάρχων) και το υπό κατασκευή Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μοναδικό στην Εύβοια.

5. Είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, από τις πρώτες που δημιούργησαν αποικίες στη Μ. Ασία και την Κ. Ιταλία, με ιστορία άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και το Αιγαίο, εφόσον κατέχει γεωγραφικά κυρίαρχη θέση που καλύπτει και εκπροσωπεί όλη την Ανατολική Εύβοια.

Λόγω αυτής της συγκεκριμένης γεωγραφικής θέσης η πόλη της Κύμης έχει σημαντικότατη ιστορία, διαφορετική κοινωνική δομή, ιδιαίτερο πολιτισμό, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσιες τοπικές παραδόσεις που θα πρέπει να διατηρηθούν.

6. Είναι η γενέτειρα του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Ιατρού-Ερευνητή και σωτήρα εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο Γ. Ν. Παπανικολάου. Ο Δήμος Κύμης, τιμώντας τον μεγάλο αυτόν ευεργέτη της ανθρωπότητας, ίδρυσε και λειτουργεί το Ινστιτούτο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης του Καρκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προέβη στην αγορά και ανακαίνιση της οικίας όπου γεννήθηκε και έζησε ο Γ. Παπανικολάου και ήδη μελετά την ίδρυση Συνεδριακού Κέντρου και Μουσείου Γ. Παπανικολάου, στοχεύοντας και φιλοδοξώντας να χαρακτηριστεί ως «Πόλη Υγείας». Για τον ίδιο λόγο επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Κύμης φέρει το όνομα του μεγάλου Κυμαίου Ιατρού.

7. Χωροταξικά και περιβαλλοντικά ο Δήμος Κύμης και η ευρύτερη περιοχή έχουν δυνατότητες ομοιόμορφης, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Διαθέτει τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο, αυτό των ανατολικών ακτών, του όρμου της Κύμης κλπ. και ορεινό όγκο με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και μεγάλο αριθμό σπηλαίων μοναδικής αξίας.

8. Παράγει ξεχωριστά τοπικά αγροτικά προϊόντα (όπως τα περίφημα σε όλο τον κόσμο σύκα Κύμης, λάδι, κηπευτικά και σπάνια αρωματικά φυτά) που μπορούν να προωθηθούν κατάλληλα στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.

Κύριε Υπουργέ, pιστεύουμε ότι, μετά από όσα σας εκθέσαμε, θα λάβετε υπόψη σας σοβαρά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα μας.

Τις απόψεις μας είμαστε σίγουροι ότι αποδέχονται και συνυπογράφουν κάτοικοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: