Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

ΓΑΛΑΝΗΣ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΣ
Τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του μεγάλου Έλληνα χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη έγιναν το Σάββατο 26 Ιουλίου στο θεατράκι του Μορφωτικού Συλλόγου Κύμης που τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει να παρουσιάζει εκπληκτικές εκδηλώσεις. Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης και την Alpha Bank , θα διαρκέσει δε από 25 Ιουλίου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου. Ομιλήτρια ήταν η κ. Δέσποινα Τσούργιαννη δρ. Ιστορικού Τέχνης τμήματος συλλογής έργων τέχνης Alpha Bank με θέμα: «Δημήτρης Γαλάνης ο Διάσημος Χαράκτης».
Τα έργα που εκτίθενται ανήκουν στη συλλογή έργων τέχνης της Alpha Bank. Στην έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης παρουσιάζεται ένα συνοπτικό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολύχρονης και πολύπλευρης χαρακτικής παραγωγής του Γαλάνη. Η επιμέλεια της πρόσκλησης και του πανό που έχει αναρτηθεί στου Λαογραφικό Μουσείου ανήκουν στον εξίσου μεγάλο ζωγράφο και χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο. Μετά τα εγκαίνια ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο το Μουσείου.
Στην πρόσκληση παρουσιάζεται ένα σύντομο βιογραφικό του διάσημου χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη, το οποίο σας παρουσιάζομε:

Δημήτρης Γαλάνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1879. 0 πατέρας του, φιλόλογος Εμμανουήλ Γαλάνης, καταγόταν, από την πλευρά της μητέρας του, από την Κύμη Ευβοίας. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ήταν ιδιαίτερα περήφανος για την Κουμιώτικη καταγωγή του και συχνά αναφερόταν σε αυτή στις συνεντεύξεις του.
Φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου (1897-99) και παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου κοντά στον Νικηφόρο Λύτρα. Το 1900 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στην Ecole Superieure des Beaux – Arts. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία (1907-09) ενδιαφέρθηκε συστηματικά για τη χαρακτική και ιδιαίτερα για την ξυλογραφία. Από το Ι930 έωςτο 1937 δίδαξε χαρακτική στο εργαστήριο του σε Έλληνες καλλιτέχνες που σπούδαζαν στο Παρίσι. Το 1945 εξελέγη καθηγητής χαρακτικής στην Ecole Superieure des Beaux – Arts και ανακηρύχθηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1965 και πέθανε εκεί το 1966. Το έργο του διακρίνεται για την ποιότητα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των γραμμικών του διατυπώσεων, ενώ θεματικά απλώνεται σε όλες τις θεματογραφικές περιοχές. Θεωρείται ο μεγάλος δάσκαλος, ο αναμφισβήτητος θεμελιωτής της χαρακτικής στην Ελλάδα που επηρέασε όσο κανείς άλλος τις νεότερες γενιές χαρακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: