Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΕΜΕΑ 2009

ΝΕΜΕΑ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Όταν αρχίζουμε να μιλάμε για τον Σεπτέμβριο, δυστυχώς καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό: Το καλοκαίρι πέρασε, περάσαμε πλέον στο Φθινόπωρο.
Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που αρχίζουν οι οινικές εκδηλώσεις, σε πολλά μέρη της πατρίδας μας. Για δεύτερη φορά βρεθήκαμε στη Νεμέα το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Τη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας μας. Σκοπός μας να συμμετέχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις των ημερών «ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ 2009».
Όπου και να κοιτάξει κανείς γύρω του, θα αντικρίσει αμπέλια. Η βασική ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο που θεωρείται πολυδυναμική ποικιλία. Ποικιλία εκλεκτή, που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής μιας μεγάλης γκάμας ποιοτικών κρασιών. Από αυτήν προέρχονται πολλά φημισμένα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Νεμέα. 32 οινοποιεία και 2.000 αμπελουργοί που εκπροσωπούνται από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Μια περιοχή κατάφυτη από αμπελώνες, 30.000 στρέμματα συνολικά, κυριολεκτικά μια θάλασσα από αμπέλια.
Περπατήσαμε στους υπέροχους αμπελότοπους που προσφέρουν στον επισκέπτη ηρεμία και φυσική ομορφιά, ξεναγηθήκαμε στους φιλόξενους και ευωδιαστούς χώρους των οινοποιείων, στις κάβες παλαίωσης που ωριμάζουν τα κρασιά, γευθήκαμε τα εξαιρετικά κρασιά των παραγωγών της περιοχής, γνωρίσαμε ανθρώπους που μοναδική τους ασχολία είναι η παραγωγή εκλεκτών κρασιών.
Το κρασί δεν μιλάει μόνο στην καρδιά του ανθρώπου αλλά δημιουργεί και πολιτισμό. Έτσι στα οινοποιεία συναντήσαμε μικρά μουσεία με παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στον οινοποίηση του κρασιού και στην αμπελουργία, εκθέσεις χειροποίητων κοσμημάτων και κεραμικών, δημιουργικές ενασχολήσεις για τα παιδιά και με κεντρικό θέμα την αμπελουργία.
Οι Οινολόγοι των οινοποιείων πρόθυμοι να μας μυήσουν στα μυστικά της οινοποίησης αλλά και της κατανάλωσης, να μας φέρουν πιο κοντά στο μαγικό κόσμο του κρασιού, να μας εξηγήσουν τις ποιοτικές διαφορές αυτών.
Έκθεση με όλες τις ετικέτες των κρασιών της περιοχής μας περίμεναν στο Φλιάσιο Μέλαθρο να τις δοκιμάσουμε, η μία καλύτερη από την άλλη. Η λέξη «Φλιάσιο» προήλθε από τον αρχαίο Φλιούντα, όπου παραγόταν ο Φλιάσιος Οίνος, το Βασιλικό κρασί, που έπινε ο Αγαμέμνονας, στα ανάκτορα των Μυκηνών.
Φεύγοντας από τη Νεμέα δώσαμε ραντεβού του χρόνου τέτοια εποχή να επισκεφθούμε και πάλι την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: