Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΚΛΑΜΙΝΑ






ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ ΤΟ ΓΡΑΙΚΟ
Πολυετές φυτό με ρόδινα άνθη, φύλλα σκούρα πράσινα με όμορφες πρασινωπές ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις σε συμμετρικούς σχηματισμούς. Το ύψος του φυτού δεν υπερβαίνει τα 15 εκατοστά. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο. Για ρίζα έχει ένα μεγάλο κόνδυλο (πατάτα) και από εκεί φύονται τα φύλλα και τα πολύ κομψά άνθη του. Πρώτα βγάζει τα άνθη του -το φθινόπωρο- και πολύ αργότερα τα φύλλα του, τέλος χειμώνα. Φυτρώνει σε σκιερά μέρη, σε πέτρες, και σε σχισμές βράχων. Αντέχει καλά στο κρύο του χειμώνα. Είναι φυτό της μεσογείου και συνολικά υπάρχουν περί τα 20 είδη, 5 από τα οποία τα βρίσκουμε στην Ελλάδα .
Είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της Ελληνικής υπαίθρου. Το άρωμά τους είναι από τα πιο ακριβά χαρίσματα τούτης της εποχής. Τα σκιερά και δροσερά μέρη της περιοχής μας, τούτη την εποχή είναι κατάσπαρτα από κυκλάμινα, που μαζί με την υπόλοιπη βλάστηση και το φυσικό τοπίο, συνθέτουν μια εικόνα μαγευτικής ομορφιάς.
Τα Σαββατοκύριακα του Φθινοπώρου είναι μικρές ανάσες δροσιάς για όσους μπορούν να τα απολαύσουν. Το Φθινόπωρο σε όλο του το μεγαλείο και σε γήινες αποχρώσεις: καφετιά, βαθυπράσινα, σκούρα ή ανοικτά καφέ, πορτοκαλί, γκρι και άλλα χρώματα, συνθέτουν την παλέτα της φύσης, ξεκουράζοντας το μάτι και ηρεμώντας την ψυχή μας.
Η φύση με τα χρώματά της, που αλλάζουν συνέχεια αποχρώσεις ανάλογα με το φως που πέφτει την κάθε στιγμή, μας προσφέρει τις ωραιότερες στιγμές δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα. Είναι αυτή που θα πρέπει να υπερασπισθούμε και να τη διατηρήσουμε όπως είναι μέχρι σήμερα. Είναι αυτή η ομορφιά που κρύβει κάθε γωνιά της πατρίδας μας για όσους χαίρονται με τα απλά πράγματα και για όσους ομορφιά είναι η ηρεμία και η σιωπή ενός τοπίου, το κελάρυσμα του νερού, ο βηματισμός στα ξερά πεσμένα φύλλα, η θέα ενός δάσους, ενός αγριολούλουδου, το κελάιδισμα των πουλιών.
Μια βόλτα στην εναλλασσόμενη εικόνα του Φθινοπωρινού τοπίου είναι βέβαιο πως θα αγγίξει την ψυχής σας και υπέροχες γλυκές σκέψεις με ευχάριστα αισθήματα θα πλημμυρίσουν την καρδιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: