Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ)

Έκλεισε σήμερα με τον εορτασμό των Θεοφανείων ο κύκλος του Δωδεκαημέρου.
Θεοφάνεια. Η εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη το Βαπτιστή.
Από την παραμονή άρχισε η προετοιμασία για την μεγάλη αυτή μέρα. Μεγάλη νηστεία η παραμονή των Θεοφανείων, νηστεύουμε ακόμη και το λάδι, για να προετοιμασθούμε για το μεγάλο αγιασμό. Από πολύ νωρίς οι Εκκλησίες διαβάζουν τις μεγάλες ώρες και στη συνέχεια οι ιερείς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να το αγιάσουν. Ο αγιασμός μέσα σε χάλκινο δοχείο όπου ο ιερέας βουτάει την «αγιαστούρα» σε κάθε σπίτι και ραντίζει ψέλνοντας το «Εν Ιορδάνη». Οι πιστοί ρίχνουν τον οβολό τους μέσα στο χάλκινο δοχείο, σηματοδοτώντας έτσι τον αγιασμό του ίδιου του χρήματος. Η νύχτα που ακολουθεί είναι από τις πιο άγιες και καθαρές. Γι αυτό και η παράδοση μιλά για τα ουράνια που ανοίγουν τα μεσάνυχτα και όποιος προφθάσει να ζητήσει κάτι από καρδιάς το έχει. Είναι η μέρα που φεύγουν και οι καλικάντζαροι γιατί φοβούνται την αγιαστούρα του παπά.
Κατάμεστες σήμερα οι εκκλησίες, με τους πιστούς να παρακολουθούν την πρωινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κλήρος και λαός μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας βγήκαμε με πομπή στον προαύλιο χώρο για να παρακολουθήσουμε το μεγάλο Αγιασμό. Με κατάνυξη ψάλαμε όλοι μαζί το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε». Με ευλάβεια πήραμε τον αγιασμό για να βρεχτούμε
Από μικροί μάθαμε να πηγαίνουμε το σημερινό αγιασμό στο σπίτι μας, για να πιούμε πρώτα απ’ όλα εμείς, νηστικοί βέβαια, να ραντίσουμε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, τα ζώα, τους κήπους τα χωράφια για καλή καρποφορία. Να καθαρισθούμε και να φωτισθούμε για το νέο χρόνο.
Όσοι βρέθηκαν σε παραθαλάσσια μέρη παρακολούθησαν τη ρήψη του Σταυρού στη θάλασσα, όπου βουτηχτάδες έπεσαν για να πιάσουν πρώτοι το Σταυρό για να είναι ευλογημένοι όλο το χρόνο.
Με τη σημερινή μέρα τελείωσαν και οι αργίες. Η χαλάρωση και η ξενοιασιά παραχωρούν τη θέση τους στην ένταση και στις έννοιες της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: