Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΙΚΑ ΚΑΝΤΡΑ

ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΙΚΑ ΚΑΝΤΡΑ

Περιδιαβαίνοντας κανείς τους γραφικούς δρόμους της Κύμης, θα συναντήσει μια μικρή έκθεση κάτω από την πλατεία του Αγίου Αθανασίου. Είναι η έκθεση με τα «κουκουλάρικα» του γυναικείου συνεταιρισμού Κύμης. Κάντρα «κουκουλάρικα», πανέμορφα χειροτεχνήματα φτιαγμένα από κουκούλια, το ένα καλύτερο από το άλλο.
Μικρός ήμουνα όταν μια μέρα ο πατέρας μου ήρθε στο σπίτι με ένα μικρό κουτάκι. Αμέσως ο χώρος της κουζίνας επιστρατεύθηκε, έγινε εκτροφείο παραγωγής του μεταξοσκώληκα. Ο χώρος αμέσως σκοτείνιασε για τις ανάγκες εκτροφής του μεταξοσκώληκα, έγινε το επίκεντρο της προσοχής μας. Μέχρι σήμερα θυμάμαι τις συστάσεις των γονιών μου για απόλυτη ησυχία όταν μπαίναμε στο δωμάτιο αυτό, χωρίς ποτέ να μπορώ να εξηγήσω, γιατί αυτά τα μικρά σκουλήκια να θέλουν απόλυτη ησυχία.
Κλαριά από ρείκια στήθηκαν και όλοι μας κουβαλούσαμε μουρόφυλλα που για πότε εξαφανίζονταν ούτε που τα καταλαβαίναμε. Μέρα με τη μέρα βλέπαμε τους μεταξοσκώληκες, να μεγαλώνουν, να ανεβαίνουν στα κλαριά και ασταμάτητα να τυλίγονται με την κλωστή που έβγαζαν μέχρι να σχηματίσουν το κουκούλι. Εμείς παιδιά τότε δεν ξέραμε τι ήτανε. Περισσότερο παιγνίδι το είχαμε πάρει. Μέχρι που έγιναν τα κουκούλια. Με απόλυτη προσοχή τα μάζεψαν οι γονείς μου, δεν θυμάμαι όμως την τύχη τους.
Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία με τους μεταξοσκώληκες. Πως θα μπορούσα τότε να φαντασθώ ότι από το σκουλήκι αυτό έβγαινε η πιο ακριβή κλωστή, η μεταξωτή. Και πως τα ρούχα τα μεταξωτά προορίζονταν για γερά βαλάντια.
Εκτός από τη μεταξωτή κλωστή τα κουκούλια όπως είναι, τα βάφουν διάφορα χρώματα και ύστερα με πολύ προσοχή τα κόβουν διάφορα σχήματα και φτιάχνουν υπέροχα κάντρα, τα κουκουλάρικα.
Η Κύμη και η περιοχή της κατά τον 19ο και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, είχε μεγάλη ανάπτυξη σηροτροφίας, στους Ανδρονιάνους μάλιστα υπήρχε και εργοστάσιο παραγωγής μεταξιού, κάτω από την εκκλησία, του «Φαφούτη». Όλα αυτά με το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου σταμάτησαν. Ο τρόπος ζωής άλλαξε, τα συνθετικά αντικατέστησαν τα μεταξωτά και η εκτροφή του μεταξοσκώληκα αποτέλεσε παρελθόν.
Πριν μερικά χρόνια οι γυναίκες της περιοχής ξεκίνησαν και πάλι την εκτροφή μεταξοσκώληκα και την παραγωγή χειροτεχνημάτων με κουκούλια. Χειροτεχνήματα που γίνονται αποκλειστικά με τα χέρια, με πολλή μεράκι και αγάπη και με την ίδια τεχνική που οι μανάδες μας και οι γιαγιάδες μας δημιούργησαν και μας άφησαν σαν παρακαταθήκη.
Σε πολλά σπίτια στο χωριό, βλέπει κανείς κρεμασμένα στους τοίχους υπέροχα κάντρα με κουκουλάρικα, χειροτεχνήματα μιας άλλης εποχής, χειροτεχνήματα της σύγχρονης εποχής. Μάλιστα την είσοδο κοσμούσαν με κάντρα που έφεραν τη λέξη «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ή «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ» φτιαγμένα από κουκούλια.
Τα Κουμιώτικα κουκουλάρικα κάντρα είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της παραδοσιακής τέχνης της Κύμης. Μια τέχνη που διακοσμεί τα σαλόνια των σπιτιών μας και συμβάλει στην οικονομική ευημερία του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: