Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ







Ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, είναι η εποχή ανθοφορίας των περισσοτέρων βοτάνων. Βότανα που κάποτε κάθε ελληνικό σπίτι φρόντιζε να έχει στο σπίτι του. Βότανα που ακόμα  και σήμερα, μπορούν να κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας.
Το χαμομήλι, το τσάι, ο δυόσμος, η ρίγανη, το φασκόμηλο είναι μερικά από τα βότανα που ξεχάστηκαν, αντικαταστάθηκαν από άλλα φάρμακα, ή έτοιμα φακελάκια από τα Σούπερ Μάρκετ, αφήνοντας απ’ έξω τη φύση, που μας προστατεύει πιο πολύ.
Η εποχή που διανύουμε, τέλος άνοιξης αρχή καλοκαιριού, είναι από τις καλύτερες και μπορεί κανείς να βρει αρκετά χρήσιμα βότανα, που μπορούν να τον βοηθήσουν, σε κάποιες αρρώστιες περισσότερο, από ότι τα φάρμακα. Ένας περίπατος στην εξοχή, είναι ευκαιρία για το μάζεμα ορισμένων βοτάνων που είναι χρήσιμα στην υγεία μας.
Ένα από τα βότανα είναι και το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο, επιστημονικά Υπέρικο το διάτρητο. Βέβαια υπάρχουν περίπου 150 είδη.  Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες – αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Είναι πολύ γνωστό ως το κατ΄ εξοχήν φάρμακο που γιατρεύει τις πληγές.
Η παρασκευή του βαλσαμόλαδου είναι ιδιαιτέρως απλή: Κόβεις τις ανθισμένες κορφούλες, τις τοποθετείς μέσα σε ένα μπουκάλι ή μια γυάλα, περιχύνεις με καλό ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστούν, σφραγίζεις καλά και το αφήνεις στον ήλιο επί 40 ημέρες περίπου. Θα παρατηρήσεις βέβαια ότι τα κατακίτρινα ανθάκια μεταμορφώνονται σε ένα κατακόκκινο πολτό. Αφού στραγγίζεις το υγρό το φυλάς σε μπουκαλάκια. Αυτό είναι όλο κι έχεις έτοιμο ένα φάρμακο της φύσης στο σπιτικό σου, έτοιμο να επουλώσει οποιαδήποτε πληγή.

Η περιοχή της Κύμης είναι κατάφυτη από το βαλσαμόχορτο, παρατηρώντας δε με προσοχή θα διαπιστώσει κάποιος ότι υπάρχουν περισσότερα του ενός είδη. Εμείς οι μεγαλύτεροι βλέπαμε στις βεράντες των σπιτιών μας, παιδιά τότε, κρεμασμένο όλο το καλοκαίρι ένα μπουκάλι με το βαλσαμόχορτο, που φρόντιζαν οι γονείς μας να συλλέγουν, ούτως ώστε όταν χρειαζόταν να επουλώσουν τις πληγές μας από τα πεσίματα, να έχουν έτοιμο το βαλσαμόλαδο, με ευεργετικές πάντα ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: