Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ























ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ
Η Κύμη δεν είναι απλά μια περιοχή της Ελλάδος με πλούσια ιστορία και παράδοση, είναι προορισμός, είναι τρόπος ζωής. Συνδυάζει την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, το λαμπερό ήλιο, το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου.
Αναρίθμητες διαδρομές άλλες μέσα στο δάσος και άλλες κατά μήκος των ακτών, πεντακάθαρες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, εντυπωσιακά χωριά άλλα σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των Κοτυλαίων άλλα κατά μήκος της ακτογραμμής.
Για να την γνωρίσεις θα πρέπει να περπατήσεις, να σκαρφαλώσεις, να κολυμπήσεις, να ξεστρατίσεις για να βρεις καινούργια πράγματα. Φεύγοντας δύσκολα θα πεις ότι δεν βρήκες αυτό που πράγματι ήθελες.
Η Κύμη είναι εμπειρία, εμπειρία των πέντε αισθήσεων. Μια βόλτα και αμέσως σου έρχεται το άρωμα από τη ρίγανη, το θυμάρι, τη μέντα και τα άλλα αρωματικά βότανα της περιοχής. Το τιτίβισμα των τζιτζικιών και το βούισμα των μελισσών. Τις παραδοσιακές νοστιμιές της περιοχής, τα επιβλητικά πέτρινα σπίτια, τα γραφικά χωριουδάκια.
Όλες οι εποχές του χρόνου σε τούτη την ακρούλα της γης, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κάθε εποχή στολίζει με τα ιδιαίτερα χρώματά της τα τοπία και χαρίζει μαγευτική ατμόσφαιρα μέσα σ’ ένα γαλήνιο περιβάλλον.
Οι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις παραλίες Στόμιο, Σουτσίνι, Μουρτερή, Άγιο Μερκούριο, Λιμανάκι, Πλατάνα και για τους πιο τολμηρούς τις παραλίες Τσίλαρο, Θαψά, Ναυτικό, Μετόχι που είναι από τις ομορφότερες της περιοχής.
Σ΄ όλη την περιοχή υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και ενδιαφέροντα μέρη να δείτε. Μια επίσκεψη στο πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης, στα σοκάκια της  Κύμης και των γύρω χωριών να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών με τα σκαλιστά φουρούσια και τις κτητορικές επιγραφές, στο Μύλο του Σαντά, να ανεβείτε στο πανέμορφο ελατοδάσος των Κοτυλαίων, στο ηφαίστιο του Οξυλίθου με την εκπληκτική θέα, να επισκεφθείτε εντυπωσιακές εκκλησίες και εξωκκλήσια, καθώς και ημερήσιες εκδρομές σε Στενή, Δίρφυ, Χιλιαδού, Κορασίδα και Κάλαμο. Επισκεφθείτε τα Μοναστήρια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Μάντζαρη και του Αγίου Χαραλάμπους  βρεθείτε το Δεκαπενταύγουστο στον Οξύλιθο και στους Καλημεριάνους να γευθείτε το παραδοσιακό στιφάδο.
Απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία της περιοχής, το ούζο σας σε μια ψαροταβέρνα της παραλίας, τους μεζέδες σας στις ταβέρνες των χωριών και μην ξεχάσετε να διασκεδάσετε με τα πανηγύρια που διοργανώνουν οι σύλλογοι της περιοχής.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: