Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΥΣ


 








 





























































































ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΥΣ
Ημερολογιακά αρχίζει την 1 Σεπτέμβρη και τελειώνει στις 30 Νοέμβρη, χρονική περίοδο που περιέχει τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη.

Αστρονομικά το φθινόπωρο διαρκεί 89 ημέρες και 19 περίπου ώρες, διαρκεί δε από 23 Σεπτέμβρη μέχρι 22 Δεκέμβρη.
Η λέξη προέρχεται από το ρήμα φθίνω (φθίνω = λιγοστεύω) και το ουσιαστικό οπώρα (οπώρα = καρπός δένδρου). Φθίνω + Οπώρα = Φθινόπωρο. Δηλαδή περίοδος που λιγοστεύουν οι καρποί των δένδρων.
Ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου του παλιού εκκλησιαστικού έτους. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας της σποράς. Και ο Νοέμβριος είναι η αρχή του χειμώνα. Οι μέρες αρχίζουν και μικραίνουν και οι νύχτες όλο μεγαλώνουν. Τα σχολεία άνοιξαν.
Τα δέντρα αρχίζουν να αλλάζουν τα χρώματά τους, το πράσινο διαδέχεται το κίτρινο, το χρυσαφί, το κόκκινο. Τα μονοπάτια στρώνονται με πολύχρωμα χαλιά από τα φύλλα που πέφτουν. Ελιές με συκιές συνυπάρχουν χρόνια στην περιοχή, ένα πάντρεμα αρμονικό, εκεί που τελειώνει το κίτρινο της συκιάς αρχίζει το ασημοπράσινο της ελιάς. Τα κυκλάμινα θα πλημμυρίσουν τις λαγκαδιές, με το σκυμμένο κεφαλάκι τους να μοιάζουν με προσκυνητές που ανηφορίζουν, χαρίζοντάς μας το άρωμά τους

Εικόνες όμορφες, πολύχρωμες, φανταχτερές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: