Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ




ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο το ενδιαφέρον μου στράφηκε σ’ ένα βιβλίο με τον τίτλο: «ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ Μια περιήγηση στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής». Ξεκινώντας να το διαβάζω έκπληκτος διαπίστωσα ότι ο συντάκτης του βιβλίου έχει τις ρίζες του στο χωριό μας. Για το λόγο αυτό σας παρουσιάζω τον πρόλογο του βιβλίου αυτού καθώς και το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα. Στο βιβλίο γίνεται μα αποτύπωση της ιστορίας του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Αξίζει να το διαβάσετε.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρουσιάζω αυτό το βιβλίο για το Παλαιοχώρι, πραγματοποιώντας επί τέλους ένα όνειρο που είχα από παιδί.
Στις σελίδες του έγινε προσπάθεια να αποτυπωθούν τόσο το χθες και το σήμερα του Παλαιοχωρίου, όσο και το αύριο που προδιαγράφεται μέσα από αυτά.

Είναι γεγονός, ότι δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις γι’ αυτό το εγχείρημα, κι αν πέτυχα κάτι το οφείλω στην αγάπη και την έντονη επιθυμία μου για την ανάδειξη και την προβολή του χωριού μας, δεδομένου ότι κάθε τόπος, όσο μικρός κι αν είναι, γι’ αυτούς που ζουν και μοχθούν σ΄ αυτόν είναι ο μεγαλύτερος και ο σημαντικότερος του κόσμου.

Η συλλογή των στοιχείων από πολλές και διαφορετικές πηγές καθώς και η διαλογή και καταγραφή τους υπήρξε εργασία χρονοβόρα και επίπονη. Η ιστορική διαδρομή του Παλαιοχωρίου δύσκολα καταγράφεται. Οι μαρτυρίες και τα υπάρχοντα στοιχεία είναι λιγοστά και διάσπαρτα, με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν όλοι οι τομείς με πληρότητα. Παρακαλώ να συγχωρεθούν τυχόν λάθη, ανακρίβειες, ελλείψεις ή υπερβολές και εύχομαι να υπάρξουν μιμητές, που να φέρουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Εξάλλου αρχικός στόχος ήταν να γίνει απλώς μια πρώτη απόπειρα να παρουσιασθεί το Παλαιοχώρι ολοκληρωμένα σ’ ένα βιβλίο, ώστε να δώσει κέντρισμα σε όλους, όσοι έχουν στην κατοχή τους ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, να τα βγάλουν στο φως.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι οι Παλαιοχωρινοί υπεραγαπούν τον τόπο τους και κρατούν σαν θησαυρό την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά, η οποία όμως κινδυνεύει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, που τα ισοπεδώνει όλα, εκτός αν τα φυλάξουμε και τα κρατήσουμε ζωντανά, δημοσιοποιώντας τα με κάθε τρόπο.

Είναι απαράδεκτη η αδιαφορία και ο εμπαιγμός που παρατηρούμε πολλές φορές για όσους ασχολούνται με το μικρόκοσμο της επαρχίας. Θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες, την ιστορία ή τη λαογραφία του χωριού μας δεν είναι επαρχιωτισμός ούτε υπόθεση των ειδικών. Είναι υπόθεση όλων μας, γιατί η απομάκρυνση από τις ρίζες και την καταγωγή μας θα οδηγήσει στην πτώχευση και στην συρρίκνωση του πνευματικού μας κόσμου, στη εθνική μας αλλοτρίωση.

Όπως είναι λογικό, στην προσπάθεια για τη συγγραφή της ιστορίας του Παλαιοχωρίου συνυπολογίσθηκαν ιστορικά δεδομένα σχετικά με την υπόλοιπη Χαλκιδική και ευρύτερα τη Μακεδονία, για να συμπληρωθούν τα κενά, ώστε να έχουν συνοχή και συνέχεια τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής στοιχεία, και να μπορεί ο αναγνώστης να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής πορείας του Παλαιοχωρίου μέσα στο χρόνο.

Απευθύνω θερμές ευχαριστίες στους Κοινοτικούς Συμβούλους, σ΄ όλους όσοι βοήθησαν, και ιδιαίτερα στη γυναίκα μου Βασιλική, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της τελικής διαλογής και της σύνθεσης των ποικίλης προέλευσης στοιχείων που συλλέξαμε.

Αφιερώνω την παρούσα έκδοση στους κατοίκους του χωριού μας, και ειδικά στη νέα γενιά, ελπίζοντας μέσα απ΄ αυτό το βιβλίο να καταφέρω να μεταδώσω την αγάπη και το σεβασμό μου για την ιστορία του τόπου μου.

Περιεχόμενα του βιβλίου:
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΙΟΡΤΕΣ - ΕΘΙΜΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
ΧΟΡΩΔΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
ΜΥΘΟΙ & ΘΡΥΛΟΙ
ΥΦΑΝΤΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ 1950
ΦΟΡΕΣΙΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΣΚΕΥΗ
ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΗΓΕΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Γεννήθηκα στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής το 1950. Είμαι παντρεμένος με τη Βασιλική Βλάχου το γένος Ελευθερούδη και έχω μια κόρη τη Μαρία.
Η καταγωγή μου είναι από την Εύβοια. Ο παπούς μου Βασίλης ήταν έμπορος και ζούσε με την οικογένεια του στους Ανδρονιάνους Ευβοίας. Εκεί έζησε και ο πατέρας μου Γιάννης, οικοδόμος στο επάγγελμα, μέχρι το 1932 που μετοίκησε στη Χαλκιδική, στο Παλαιοχώρι, εξαιτίας της ανοικοδόμησης στην περιοχή μετά το σεισμό του 1932. Εδώ παντρεύτηκε τη μάνα μου τη Μαρία Καραθανάση το γένος Μητροφάνη, από οικογένεια γεωργών.Τελείωσα το δημοτικό στο Παλαιοχώρι και το Γυμνάσιο-Λύκειο στην Αρναία.
Ασχολήθηκα με τον αθλητισμό με καλές επιδόσεις στο άλμα απλούν και τριπλούν (2 φορές πανελληνιονίκης).
Στη συνέχεια φοίτησα σε μέση τεχνική σχολή, όπου πήρα το δίπλωμα εργοδηγού δομικών έργων.
Το 1971 κατατάχθηκα και υπηρέτησα στο στρατό στο ΚΕΝ Κορίνθου και στην ΕΣΑ σε Αθήνα και Κοζάνη.
Μετά το στρατό επέστρεψα στο Παλαιοχώρι και εργάσθηκα σαν ιδιωτικός υπάλληλος στην ΑΕΕΧΠ & ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ με την ειδικότητα του εργοδηγού γεωτρυπάνων στο γεωλογικό τμήμα από το 1974 μέχρι το 1995. Από το 1996 και μετά εργάσθηκα στην TVX Hellas-Ελληνικός Χρυσός με την ειδικότητα του αρχιεργοδηγού στο γεωλογικό τμήμα και στη συνέχεια ανέλαβα καθήκοντα γενικού συντονιστή αδειών μηχανημάτων και εγκαταστάσεων.

Το 1990 και το 1994 έθεσα υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές με αποτέλεσμα να εκλεγώ και να αναλάβω τα καθήκοντα του προέδρου στην κοινότητα Παλαιοχωρίου για 2 συνεχείς 4ετίες (από το 1991 μέχρι και το 1998).

Από το Δεκέμβριο του 2007 συνταξιοδοτήθηκα και συνεχίζω να αγωνίζομαι και να συμμετέχω σε κάθε πρωτοβουλία για την πρόοδο και προβολή του τόπου μου.
Αξίζει επίσης να επισκευθείτε την ιστοσελίδα του.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: http://paleohori-halkidiki.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: