Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια της Θεοτόκου» που η Εκκλησία μας τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Το όνομα της Παναγίας, συνοδεύεται από ένα μεγάλο αριθμό προσωνυμιών που της έχουν αποδοθεί. Έτσι κατά τη γιορτή των Εισοδίων ο λαός έχει δώσει το προσωνύμιο «Μεσοσπορίτισσα», επειδή η 21η Νοεμβρίου βρίσκεται περίπου στη μέση της σποράς. Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας, τη μέρα αυτή βράζουν διάφορα δημητριακά και όσπρια και τα πηγαίνουν στην Εκκλησία να ευλογηθούν.
Την ημέρα αυτή γιορτάζει το Καθολικό του χωριού μας. Φέτος η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι ημέρα Σάββατο. Ευκαιρία λοιπόν να βρεθούμε για λίγο στο χωριό και να τιμήσομε την Παναγία. Να θαυμάσομε το Φθινοπωρινό τοπίο της περιοχής και να αναπολήσομε πως ήταν το χωριό μας λίγα χρόνια πριν. Τότε που ήταν γεμάτο από κόσμο και έσφυζε από ζωή και κίνηση. Τότε που όλοι λαχταρούσαν πότε θα έρθει η νοσταλγική μέρα του πανηγυριού, να τιμήσουν την Παναγία, να ανταμώσουν με συγγενείς, γνωστούς και φίλους, κατοίκους από τα γύρω χωριά, συγγενείς που μένουν στην Αθήνα ή άλλες πόλεις, να διασκεδάσουν, να ξεφαντώσουν. Τότε που μέρες ολόκληρες ασβέστωναν, καθάριζαν, επιμελούνταν για την καθαριότητα κι έκαναν όλες τις ετοιμασίες να υποδεχθούν τους καλεσμένους τους. Ο ψυχικός δεσμός των συγχωριανών, η αυθόρμητη διασκέδαση, η χαρά, το κέφι, έδιναν ιδιαίτερο τόνο στο γλέντι. Ήταν το "γεγονός" του χωριού, το πανηγύρι που γινόταν κάθε χρόνο, στου «Κούψη», στου «Κρινή», στου «Μπαρούμη».
Σήμερα όλα τυποποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια του μοντερνισμού. Τυπικές και οι ευχές, που ανταλλάσσομε μεταξύ μας. Όλα μέσα σε μια αλλιώτικη ατμόσφαιρα, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, σε μια προβληματική κοινωνία, που απέχει πολύ από εκείνη της παιδικής μας νοσταλγικής εποχής.
Φέτος λοιπόν που η γιορτή της Παναγίας συμπίπτει με Σάββατο είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε στη γενέτειρά μας. Να ανάψομε ένα κεράκι στη χάρη της. Να απολαύσομε τη φύση με τις ασύγκριτες ομορφιές, τη διαυγή ατμόσφαιρα, την απίστευτη θέα που προσφέρει το χωριό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: