Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


Το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει οδηγήσει ορισμένους Δήμους στην περιοχή μας σε αντικρουόμενες απόψεις. Και βέβαια πάντα όλες οι απόψεις εκπορεύονται από τη ρήση «για το καλό του τόπου». Κανείς δεν παραδέχεται τις βλέψεις κάποιων να παραγκωνίσουν την Κύμη και να μεταφερθεί η έδρα του Δήμου κάπου αλλού. Η ανικανότητα κάποιων να παραδεχθούν το σωστό, τους οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Συμπεράσματα που δεν τους άφησαν τόσα χρόνια να βοηθήσουν τον τόπο, την περιοχή, τους ανθρώπους της. Έτσι έρχονται τώρα και με βαρύγδουπες αναλύσεις, δηλώνουν την πρόθεσή τους στην δημιουργία ενός Δήμου με έδρα το Αλιβέρι. Δεν είμαι ειδικός να αντιπαραθέσω στοιχεία για την ανάγκη δημιουργίας δύο Δήμων στην περιοχή. Ας διαβάσουν, ή καλύτερα ας μελετήσουν, τις δύο παρακάτω επιστολές। Αν και τότε δεν καταλάβουν τότε καλύτερα να σιωπήσουν.

Επιστολή κ. Βλασίου Ι. Παπαγρηγορίου, Δικηγόρου, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ.Σεραφείμ

Σεβασμιότατε,
«Διάβασα στο «Πανευβοϊκόν Βήμα» της 21ης.1.2010 (φύλλο αρ. 3.495, σελ. 22) το κείμενο της ωραιότατης επιστολής Σας προς τον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία, σχετικά με τις μελετώμενες από την Κυβέρνηση με το Σχέδιο «Καλλικράτης», συγχωνεύσεις, διατυπώνετε την άποψη ότι στην Επαρχία Καρυστίας οι Δήμοι πρέπει να είναι (τουλάχιστον, όπως ερμηνεύω την βούληση Σας) τέσσερις:
Κύμης,
Ταμυνέων,
Καρύστου,
Σκύρου.
Απήλαυσα το κείμενο Σας. Γνωρίζω από άλλα κείμενα, που έχουν το τελευταίο διάστημα φιλοξενηθεί στις στήλες της ίδιας εφημερίδος, το θέμα της ενδεχόμενης, με βάση το κυβερνητικό Σχέδιο, συγχωνεύσεως των Δήμων Κύμης και Αλιβερίου σε ένα Δήμο, ο οποίος μάλιστα πιθανολογείται ότι θα έχει έδρα το Αλιβέρι. Όλα εκφράζουν, το καθένα με το σκεπτικό του, διαφωνία στο ενδεχόμενο αυτό.
Ομολογώ ότι το κείμενο, με το οποίον και η Σεβασμιότητά Σας, με το κύρος του επί 40 συναπτά έτη Ποιμενάρχου της Επαρχίας Καρυστίας, εκφράζετε την διαφωνία Σας σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι το πιο ουσιαστικό.
Περιέχει επιχειρήματα που τεκμηριώνονται με πληρότητα και συστηματικότητα, προβαλλόμενα από τον επιχώριο Επίσκοπο, ο οποίος, ως εκ της θέσεως του, έχει όχι μόνο γνώση των πραγμάτων της Επαρχίας του, αλλά και το τεκμήριο της αμεροληψίας. Είναι κείμενο εύληπτο, ευσύνοπτο, γλαφυρό. Κείμενο περιωπής. ΓΙ' αυτό πείθει.
Το κρατώ σε φωτοτυπία για να το δίδω σε όσους έχουν ενδιαφέρον για το θέμα. Για τις προσωπικές σημειώσεις μου κρατώ την περιεχόμενη σ' αυτό παραστατικότατη παρα¬τήρηση Σας ότι:
«Το χωριό ήταν το κύτταρο με τους πυρήνες του: Την Ενορία, το Σχολείο και την Κοινότητα. Η καμπάνα, το κουδούνι και η σφραγίδα ήταν η ζωή του χωριού. Τώρα, η καμπάνα δεν κτυπά, το κουδούνι δεν ακούγεται και η σφραγίδα καταργήθηκε. Στο χωριό, ο παπάς δεν φαίνεται συχνά, ο δάσκαλος καθόλου και ο πρόεδρος καταργήθηκε. Η Ενορία συρρικνώθηκε, το σχολικό κτήριο ερημώθηκε και το Κοινοτικό Γραφείο εκκενώθηκε ....» (όπως την αντιγράφω από το δημοσιευθέν στην εφημερίδα κείμενο).
Η βαρύτητα της διατυπώ¬σεως αυτής υπερβαίνει την αφορμή για την οποία εγράφη. Με αυτήν εκφράζετε, κατά βάθος και με αριστουργηματικό τρόπο, την αγωνία που Σας συνέχει για την από κάθε άποψη ολοφάνερη καθοδική πορεία της περιοχής της ιστορικής Κύμης και της Επαρχίας Σας, αλλά και όλης της Ελλάδος. Αγωνία που συνέχει πολλούς. Αλλά φοβούμαι ότι δεν συνέχει και την πολιτική τάξη της Χώρας. Αυτή περί άλλα τυρβάζει.
Παρακαλώ, επιτρέψατέ μου να Σας εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια μου για το ωραίο κείμενο Σας, τόσο για το συμπέρασμα στο οποίον καταλήγετε, όσο και για το σκεπτικό με το οποίον το θεμελιώνετε.
Είθε ο θεός να φωτίσει τους αρμοδίους για να εισακούσουν την πρόταση Σας.
Μακάρι, η Κύμη να έχει την τύχη αυτή. Της αξίζει, για τους λόγους που επικαλείσθε στο σκεπτικό.
Σας εύχομαι όλα τα καλά του θεού. Την ευλογία Σας.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση

"Κύριε Υπουργέ,
Επιτρέψατέ μου μέ σεβασμό νά απευθυνθώ προς τό πρόσωπο καί τό αξίωμά σας καί μέ εκτίμησι νά προσβλέψω πρός τό επιτελούμενον έργον, διά τήν καλήν καί χρηστήν διοίκησιν καί δημιουργίαν Κράτους ευνομουμένου.
Ήδη έχει εξαγγελθή σχέδιον του Καποδίστρια 2 καί λαμβάνουν χώραν διαβουλεύσεις αρμοδίων οργάνων καί επιτροπών, εκφράζονται καί διατυπώνονται γνώμες πολιτών καί ενδιαφερομένων φορέων, προκειμένου νά καταρτισθή τό οριστικό κείμενο, πού θά ρυθμίζει την νέα διοικητική διαρρύθμισι της χώρας.
Επ’ αυτού επιτρέψατέ μου μία γενική παρατήρησι. Σ’ έναν οργανισμό, η βάσις της ζωής είναι το κύτταρο. Όταν αυτό είναι ζωντανό καί λειτουργεί κανονικά, τότε και ο οργανισμός είναι υγιής και δημιουργικός. Το Χωριό ήταν το κύτταρο μέ τους πυρίνες του τήν ενορία, το Σχολείο και τήν Κοινότητα. Η καμπάνα, το κουδούνι καί η σφραγίδα, ήταν η ζωή του χωριού. Τώρα η καμπάνα δεν χτυπά, το κουδούνι δεν ακούεται και η σφραγίδα καταργήθηκε. Στο χωριό (και η Ελλάδα έχει πολλά χωριά) ο παπάς δεν φαίνεται συχνά, ο δάσκαλος καθόλου καί ο Πρόεδρος καταργήθηκε. Η ενορία συρρικνώθηκε, το σχολικό κτίριο ερημώθηκε καί το Κοινοτικό Γραφείο εκκενώθηκε. Γεγονότα πού γιά τήν Ελληνική πραγματικότητα αποδυνάμωσαν το κύτταρο, τήν Κοινότητα, αυτό επέφερε ο Καποδίστριας 1.
Όμως «τα γενόμενα ουκ απογίνονται». Ήδη ο Καποδίστριας 2 μεταξύ των άλλων, προβλέπει συγχώνευσι Δήμων και τήν δραστικήν μείωσιν αυτών. Ειδικά για την επαρχία Καρυστίας, κυκλοφορούν σχέδια καί φήμες ότι στή νέα διοικητική μεταρύθμισι προτείνεται η συγχώνευσις των Δήμων Κύμης και Ταμυνέων μέ ακαθόριστη ακόμη έδρα. Επειδή ελέω Θεού είμαι 40 χρόνια Μητροπολίτης Καρυστίας, γνωρίζω πρόσωπα, πράγματα καί καταστάσεις από άμεση αντίληψι καί επομένως μπορώ νά έχω γνώμη καί άποψι καί γιά πολλούς καί σοβαρούς λόγους, παρακαλώ νά μου επιτρέψετε νά ασχοληθώ ειδικά μέ τό θέμα αυτό καί νά εκθέσω τους λόγους πού δέν συνάδουν στήν φημολογουμένη συγχώνευσι αυτή.
Οι λόγοι είναι:
1. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ
Η Κύμη έχει μακραίωνα προϊστορία καί Ιστορία, μέ πληθυσμό καί πολιτισμό. Αναφέρονται αποικίες στήν Κύμη, Ιταλία καί Μ. Ασία μέ τό όνομα Koumi και μεταξύ αυτών καί της Κύμης, έχει γίνει προσφάτως αδελφοποίησι των δύο περιοχών καί ανταλλαγή επισκέψεων. Διαχρονικά η Κύμη επρωτοστάτησε καί διεδραμάτησε σοβαρό καί μεγάλο ρόλο στή ναυτιλία, τό εμπόριο, τόν Πολιτισμό κ.λ.π.
2. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ
Η Κύμη είναι πρωτεύουσα της Επαρχίας Καρυστίας, είναι μοναδικός Δήμος από συστάσεως των Δήμων, μέ έδρα όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών: Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., ΕΛ-ΑΣ, Πολεοδομία, Δασαρχείο, Λιμεναρχείο, τράπεζες, Νοσοκομείο, κ.λ.π.
3. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ
Ο Δήμος Κύμης συνδέεται διοικητικά καί συγκοινωνιακά μέ όλα τά Δημοτικά Διαμερίσματα καί οι πολίτες εξυπηρετούνται πλήρως καί αμέσως, λόγω της μικρής χιλιομετρικής αποστάσεως. Τα Δ.Δ. παρά τίς αρχικές αντιδράσεις στό Καποδίστρια 1, έχουν προσαρμοστεί. Η συγχώνευσις θά δημιουργήση πρόβλημα επικοινωνίας.
Κι ένας ακόμη γεωγραφικός λόγος, είναι τό λιμάνι της Κύμης, χαρακτηρισμένο ως Εθνικής σημασίας, ως πύλη του Αιγαίου καί της Ανατολής. Περιμένει την αξιοποίησι καί χρήσι ως διαμετακομιστικού Κέντρου, μετά την κατασκευήν του μελετημένου δρόμου Χαλκίδα – Κύμη. Ένα τέτοιο εμπορικό Κέντρο θά είναι διοικητικά υποβαθμισμένο. Αλλοίμονον!
4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ
Η Κύμη (όπως είπαμε είναι περιοχή μέ πολιτισμό), ανέδειξε καλλιτέχνες, επιστήμονες καί ήρωες. Ο Γ. Παπανικολάου μέ τό γνωστό παγκοσμίως TEST PAP, είναι Κυμαίος. Ο Ι. Βελισσαρίου, ο ήρωας των ηρώων των Βαλκανικών πολέμων, είναι Κυμαίος. Οι προτομές τους κοσμούν σημεία κεντρικά της Κύμης καί κατ’ έτος λαμβάνουν χώραν τιμητικές εκδηλώσεις, από σχετικούς φορείς Πανελληνίου καί παγκοσμίου εκτάσεως.
Στη Κύμη εκτός από τά Σχολεία των Α΄θ/μιας καί Β΄θ/μιας Εκπαιδεύσεως (Γυμνάσιο τό αρχαιότερο στήν Καρυστία), λειτουργεί καί η Ακαδημία Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Έχει δέ μέ Απόφασι του Υπουργού Παιδείας ιδρυθεί Κέντρον Περιβαλλοντικής Εκπαιδεύσεως, πού οι εργασίες συνεχίζονται διά την κατασκευή του κτιρίου, δαπάνης 1.800.000,00€.
5. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ
Η Κύμη είναι έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως από της συστάσεως αυτής. Μέ Μητροπολιτικό οίκημα, Γραφεία, Πνευματικό Κέντρο, Ι. Μονές, Γηροκομείο, Φιλόπτωχο Ταμείο, Κληροδοτήματα μέ Φιλανθρωπικούς καί κοινωνικούς σκοπούς κ.λ.π. τά οποία δεν είναι δυνατόν νά μεταφερθούν. Μέ τήν συγχώνευσι όμως θά υποβιβασθούν, διότι θά έχουν έδρα ένα χωριό Δ.Δ. Αυτό όμως είναι ανεπίτρεπτον διά τήν Ιεράν Μητρόπολιν.
Ασφαλώς υπάρχουν καί πολλοί άλλοι λόγοι, εμπορικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί, πληθυσμιακοί, χωροταξικοί, πού ίσως καί ασφαλώς θά υποβληθούν από τούς αρμοδίους φορείς μέ υπομνήματα.
Κύριε Υπουργέ,
τά ανωτέρω είναι αληθινά καί πραγματικά. Δέν είναι έξωθεν υπαγορευόμενα. Είναι προσωπικές πεποιθήσεις από άμεση γνώσι των πραγμάτων καί εμπειρία σαράντα ετών. Δέν εκφράζουν μεροληψία, αλλά απηχούν πλήρη αμεροληψία. Είμαι Επίσκοπος όλης της Επαρχίας Καρυστίας καί γνωρίζω καί υποστηρίζω τά δίκαια όλων των Διαμερισμάτων.
Τό συμπέρασμα:
Προτείνω όπως στήν Επαρχία Καρυστίας, διατηρηθούν οι εξής Δήμοι:
α) Κύμης: με έδρα την Κύμη
β) Ταμυνέων: με έδρα το Αλιβέρι
γ) Καρύστου: με έδρα την Κάρυστο και
δ) Σκύρου: με έδρα την Σκύρο
Σ’αυτούς νά συγχωνευθούν οι υπόλοιποι Δήμοι κατά τήν κρίσιν καί αυτοδιάθεσιν αυτών। Έτσι δημιουργούνται Δήμοι μέ ισομερή πληθυσμό, μέ καλό γεωγραφικό περίγυρο καί μέ κατανομή εδρών αποδεκτών υπό όλων. Η λύσις αυτή δέν θά δημιουργήση προβλήματα, δέν θά προκαλέση αντιδράσεις, αλλά θά συμβάλλη στήν ομαλή λειτουργία καί τήν καλή καί άμεση εξυπηρέτησι των πολιτών καί τήν διατήρησι της ιδιομορφίας καί ιδιαιτερότητας, κοινωνικής, οικονομικής, τουριστικής κ.λ.π. της κάθε περιοχής.

Ευχέτης προς Κύριον
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Καρυστίας καί Σκύρου Σεραφείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: