Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΥΣ


ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΥΣ
Σάββατο 26 Ιουνίου 2010. Στους Ανδρονιάνους την ημερομηνία αυτή θα τη θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Η ημέρα αυτή είχε ορισθεί η «χαρά» του Γιώργου και της Κωνσταντίνας. Στα Ποντιακά «χαρά» και λιγότερο γάμος, μια και υπογραμμίζει με ακρίβεια το χαρμόσυνο γεγονός των ανθρώπων.
Τα παιδιά δυο συγχωριανών μας αποφάσισαν το γάμο τους να τον πλαισιώσουν με ποντιακά έθιμα. Έτσι λοιπόν το Σάββατο το βράδυ ο Γιώργος γιος του Βασίλη και της Αλέκας Νικολιά και η Κωνσταντίνα κόρη του Κώστα και της Έφης Παπανικολάου ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου ενώπιον Θεού και ανθρώπων, στο πανέμορφο εξωκλήσι των Ανδρονιάνων τον Άγιο Γεώργιο. Με καταγωγή ποντιακή από τις μανάδες των νεονύμφων, ένα ποντιακό συγκρότημα ανέλαβε τα διαδικαστικά. Από νωρίς ξεκίνησε το γλέντι και ο χορός. Οι συγγενείς και οι φίλοι έστησαν Ποντιακό γλέντι πριν ξεκινήσει η πομπή του γάμου.
Με χορό και τραγούδι παρέλαβαν τους νεόνυμφους από τα σπίτια τους. Με λαμπρότητα και γραφικότητα, και τραγουδώντας κάτω από τους ήχους της λύρας και του νταουλιού η πομπή ξεκίνησε από το χώρο κάτω από την κεντρική εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Πεζή όλοι κατευθύνθηκαν προς το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Μπροστά πήγαινε το Ποντιακό συγκρότημα, με τη συνοδεία λύρας και τυμπάνων τραγουδούσαν και χόρευαν. Πίσω πήγαινε το ζευγάρι, οι γονείς, οι φίλοι και ακολουθούσαν οι καλεσμένοι. Διέσχισαν όλο το χωριό, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Ο «γαμόστολος» (ο χρόνος διάρκειας της πομπής) διήρκησε πάνω από ώρα. Στο δρόμο όλοι οι συγχωριανοί μας παρακολουθούσαν έκπληκτοι αυτό το ομολογουμένως εντυπωσιακό και ωραίο έθιμο. Στους παλαιότερους οι αναμνήσεις ξύπνησαν τα έθιμα του χωριού μας, που με βιολιά και λαούτα πήγαιναν οι νεόνυμφοι στην εκκλησία.
Φθάνοντας στην εκκλησία τα μέλη του Ποντιακού συγκροτήματος κάθισαν δεξιά και αριστερά του διαδρόμου, σχηματίζοντας μία αψίδα κρατώντας στα χέρι τους ένα άσπρο τριαντάφυλλο. Το ζευγάρι πέρασε κάτω από την αψίδα με τα τριαντάφυλλα και κατευθύνθηκε προς την είσοδο του Ναού.
Εκεί τους παρέλαβε ο παπά – Χρήστος και με το τροπάριο «Άξιον Εστί» μπήκαν στο ναό για το μυστήριο του γάμου.
Βγαίνοντας από το ναό το ζευγάρι και αφού νόμιζαν ότι όλα είχαν τελειώσει, δύο δοκιμασίες περίμεναν το γαμπρό. Ήταν υποχρεωμένος να τις εκτελέσει.
Η πρώτη δοκιμασία να γονατίσει μπροστά στη νύφη και να φωνάξει με την πιο δυνατή φωνή που είχε «Σ’ αγαπώ». Δοκιμασία που την πέρασε με απόλυτη επιτυχία ο γαμπρός.
Η δεύτερη και πιο δύσκολη αναφερόταν στην πεθερά. Παρέδωσαν στο γαμπρό ένα μπουκάλι «Σόδα» υποχρεώνοντάς τον να την πιεί και παράλληλα να κοιτάζει την πεθερά του και να φωνάζει: «Δεν μπορώ να σε χωνέψω». Δίστασε λίγο, αλλά το πραγματοποίησε. Η μεγάλη αγκαλιά όμως της πεθεράς του της κ. Έφης που ήταν δίπλα του, τον απήλλαξε από το άγχος της δοκιμασίας αυτής.
Για τους καλεσμένους την «μπουμπουνιέρα», τη συνόδευε κι ένα εξαιρετικό μυρωδάτο αμυγδαλωτό φτιαγμένο από γυναίκες του χωριού μας,
Το γλέντι συνεχίσθηκε μέχρι το πρωί της επομένης στην Ταβέρνα του Μπαρούμη, όπου όλοι χόρεψαν με την ψυχή τους.
Εντυπωσιακό το θέαμα ομολογουμένως. Παραδοσιακός γάμος, με ποντικά έθιμα και πρωταγωνιστή τη λύρα και το νταούλι.
Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε στο ανδρόγυνο

«Να ζήσετε ευτυχισμένοι, αγαπημένοι και πάντα η ζωή σας να είναι γεμάτη από χαρά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: