Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ Μπήκαμε για τα καλά στο Καλοκαίρι και όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την Καλοκαιρινή άδεια। Λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, μακριά από την καθημερινότητα, τις σκοτούρες της δουλειάς। Λίγες μέρες να βρεθούμε στον τόπο μας।
Ιδανική για ήσυχες διακοπές, η Κύμη είναι προικισμένη με εντυπωσιακά τοπία, πολύ πράσινο και καθαρά νερά. Έχει περιοχές με περιπατητικά μονοπάτια σπάνιας ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και παραλίες με κρυστάλλινα νερά.
Η πόλη της Κύμης και τα γύρω χωριά είναι κτισμένα αμφιθεατρικά πάνω σε καταπράσινους λόφους με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Όλοι οι οικισμοί της περιοχής διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής είναι εντυπωσιακές. Πανέμορφες παραλίες και πυκνά δάση με έλατα, καστανιές , πλατάνια, κουμαριές και άλλα είδη άγριας βλάστησης που συχνά φτάνουν μέχρι τις ακτές, παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και γραφικά σοκάκια.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με το κολύμπι, το ψάρεμα, την πεζοπορία, το καλό φαγητό. Ένας καφές στα γραφικά καφενεία των ορεινών χωριών, ένα ουζάκι στα παραλιακά μέρη, ένας περίπατος στη φύση, θα μας ξεκουράσει. Έτσι, ανανεωμένοι από τον καθαρό αέρα, ξεκούραστοι και με το νου γεμάτο από πανέμορφες εικόνες της φύσης, θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας γεμάτοι δύναμη και ζωντάνια.
Πολλά είναι τα μονοπάτια που μπορεί να περπατήσει κάποιος στην περιοχή μας, μονοπάτια με όμορφες διαδρομές, μέσα από ήσυχους και καταπράσινους λόφους, φαράγγια, μέρη με πυκνή βλάστηση। Μονοπάτια με κρυμμένες ομορφιές που ο σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, έχει ξεκινήσει μέσα από την ιστοσελίδα του να χαρτογραφεί και να περιγράφει। Προσπάθεια που πρέπει να βρει πολλούς συμπαραστάτες, γιατί τα μονοπάτια που μπορούν να ανοιχθούν στην περιοχή της Κύμης, μπορούν να ενώσουν τα χωριά μεταξύ τους, μέσα από εκπληκτικές διαδρομές.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΙ - ΜΕΤΟΧΙ
Πορεία (ώρες): 6:00
Βαθμ. Δυσκολίας: 1
Οι Ανδρονιάνοι είναι ένα από τα πολύ όμορφα και γραφικά χωριά του Δήμου Κύμης, με πολλά παραδοσιακά και πετρόκτιστα σπίτια.
Μπαίνοντας κανείς στο χωριό συναντάει αμέσως το Δημοτικό σχολείο (υψόμετρο 267μ)। Αμέσως μετά το σχολείο παίρνουμε αριστερά τον δρόμο, που μας οδηγεί σε λιγότερο από μισή ώρα στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (στην κορυφή του λόφου Βόρεια του χωριού, υψόμετρο 482μ). Συνεχίζοντας στο χωματόδρομο με κατεύθυνση Βόρεια για 400 μ, συναντούμε αριστερά το μονοπάτι (υψόμετρο 502μ), που αποτελούσε στο παρελθόν έναν από τους δρόμους επικοινωνίας της Κύμης με τους οικισμούς του Μετοχίου. Σε πολλά σημεία, ανάμεσα στα έλατα πού αρχίζουν δειλά να εμφανίζονται, διακρίνονται τα λείψανα του λιθόστρωτου ανηφορικού καλντεριμιού (η περιοχή ονομάζεται τρογυρίσματα λόγω της μορφής του μονοπατιού) και αφού διασχίσουμε το εγκαταλειμμένο λατομείο βωξίτη (υψόμετρο 782μ), ακολουθούμε τη μικρή ρεματιά, προσέχοντας τα σημάδια και καταλήγουμε μετά από πορεία 10' σε χωματόδρομο στον οποίο στρίβουμε δεξιά. Μετά 800μ. παίρνουμε το μονοπάτι (υψ. 840μ), που μας οδηγεί σε 10 σε διασταύρωση με μικρό κυνηγετικό καταφύγιο (θέση Μηλίτσα, υψ. 807μ). Αφού διασχίσουμε κάθετα τον δρόμο, ακολουθούμε το μονοπάτι μέσα από ένα φανταστικό ελατόδασος και μετά 1 ώρα & 20 λεπτά ξανασυναντούμε το δρόμο (υψόμετρο 782μ) που οδηγεί στο Μετόχι. Συνεχίζοντας στο δρόμο για ακόμη 30' φτάνουμε σε οροπέδιο (θέση Βρωμονέρα, υψόμετρο 745 μ). Στο βόρειο άκρο υπάρχει πηγή με πεντακάθαρο δροσερό νερό. Συνεχίζοντας για λίγο στο δρόμο και κατόπιν στο μονοπάτι για 30', συναντούμε διασταύρωση, όπου ακολουθούμε το δρόμο αριστερά προς Μετόχι. Μετά 1,5 ώρα (7 χλμ) σε υψόμετρο 294μ στρίβουμε δεξιά στο μονοπάτι και σε 15' μπαίνουμε στο Μετόχι.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΔΔΙΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μήκος: 3697,8 m
Υψομετρική διαφορά: 496,0 μέτρα (από την πλατεία)
Χρόνος διαδρομής: Περίπου 2.00 ώρες(από την πλατεία)
Βαθμός δυσκολίας: Χαμηλός
Ο περιπατητής μπορεί να ξεκινήσει τη διαδρομή από την πλατεία του χωριού.
Με αυτοκίνητο ή με τα πόδια ακολουθεί αγροτικούς δρόμους και μετά από δύο παρακάμψεις (όπως φαίνονται στο χάρτη) φθάνει στη θέση μαντρί.
Από το σημείο αυτό αρχίζει το κυρίως μονοπάτι (2.522,5 μέτρα), από το οποίο. Για πολλά χρόνια μεταφέρονταν κόσμος και ζώα από το Κάδδι στα Κοτύλαια. Είναι μονοπάτι παλαιό και σε κάποια σημεία πετρόχτιστο.
Το μονοπάτι αυτό είναι μία από τις πολλές εισόδους στο ορεινό συγκρότημα της Δίρφυς। Η χρήση του έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί μιας και παράλληλα με το μονοπάτι, στην απέναντι πλευρά της ρεματιάς, υπάρχει αμαξωτός δρόμος।


ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Μήκος: 4.462,4 μέτρα
Υψομετρική διαφορά: 660 m
Χρόνος περιπάτου: περίπου 3.30 ώρες
Διαδρομή βατή, μέτριου βαθμού δυσκολίας
Το μονοπάτι αρχίζει από τη μεγάλη στροφή (Αλογόβρυση) του Νομαρχιακού δρόμου ΚΥΜΗΣ -ΜΕΤΟΧΙΟΥ. Όχημα 4χ4 μπορεί να διανύσει τα πρώτα 1.462 μέτρα σε αγροτικό δρόμο μέχρι το μαντρί. Κατόπιν συνεχίζει μονοπάτι σηματοδοτημένο. Ο περιπατητής αποζημιώνεται από την υπέροχη θέα του Αιγαίου με φόντο τις Σποράδες και από την πανέμορφη και παρθένα παραλία του Ναυτικού।

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΥΛΟΣ ΣΑΝΤΑ - ΔΕΝΔΡΑ

Ίσως είναι το ωραιότερο μονοπάτι της περιοχής, που αρχίζει από το Μύλο του Σαντά και καταλήγει στα Δένδρα। Ο μύλος του Σαντά είναι μια περιοχή που καταλήγουν δύο ποτάμια και τρία μονοπάτια, ανάμεσα στα Δημοτικά διαμερίσματα του Ανδρονιάνων, Δένδρων, Κρινιάνων, Βιτάλου και Πύργου και καταλήγει στον πιο γραφικό οικισμό της περιοχή, τα Δένδρα।


ΒΡΩΜΟΝΕΡΑ

Το στολίδι των Κοτυλαίων। Οροπέδιο κατάφυτο με έλατα, βρίσκεται σε υψόμετρο 790 μέτρων। Στη Βρωμονέρα οδηγούν πολλά μονοπάτια από Ανδρονιάνους, Βίταλο, Μετόχι, Κάδδι. Τοποθεσία με σπάνια ομορφιά, πλαισιωμένη από δεκάδες βουνοκορφές, από πρόσφατες δε μελέτες των σπηλαιολόγων στην περιοχή υπάρχουν πλήθος σπηλαίων, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία σπηλαιολογικού πάρκου.

Βρισκόμαστε ένα Καλοκαίρι πριν και τυπικά η έδρα του Δήμου μεταφερθεί πλέον στο Αλιβέρι. Ελπίζουμε ο νέος Δήμος να ασχοληθεί με τον εναλλακτικό τουρισμό. Τουρισμό που σέβεται το περιβάλλον και αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους. Τουρισμό που μπορεί να προσφέρει στην περιοχή μας ανάπτυξη. Τουρισμό που αν τον διαχειριστούμε σωστά μπορεί να αλλάξει όλη την περιοχή μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

otan anevazeis tetoies endiaferouses fotografies ama boreis anevaze tes megales kai oxi toso mikres. ama den boreis anevazetes kapou alou sto idernet kai vaze ena link na benoume na tis vlepoume