Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΩΝ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ"
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΩΝ
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΩΝ "ΔΙΚΤΑΙΟΙ - ΚΑΣΤΡΙΝΟΙ"
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ
Δυο όμορφες βραδιές απολαύσαμε στο χωριό μας। Δυο βραδιές αφιερωμένες στην παράδοση। Με αφορμή την εορτή της Αγίας Παρασκευής, που τιμάμε τη μνήμη της Αγίας στο ομώνυμο εξωκλήσι διοργανώθηκε το τέταρτο οδοιπορικό του Πνευματικού Κέντρου Ανδρονιάνων। Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο το Δημοτικού Σχολείου Ανδρονιάνων।
Το Σάββατο βράδυ τέσσερα συγκροτήματα μας ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς τοπικούς χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας. Συμμετείχαν τα χορευτικά:
• Το Παιδικό χορευτικό τμήμα του χωριού μας.
• Το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του χωριού μας
• Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εθνικής Εστίας»
• Ο χορευτικός όμιλος Κρητών «Δικταίοι – Καστρινοί»
Με σεβασμό στην παράδοση και τα τέσσερα χορευτικά, μας γοήτευσαν και καταχειροκροτήθηκαν από το κατάμεστο γήπεδο του χωριού μας. Οι χωριανοί μας, που σέβονται την παράδοση και τιμούν τα ήθη και έθιμα, ήταν όλοι εκεί. Βέβαια εκείνοι που μας ξεσήκωσαν ήταν οι Κρητικοί. Αγόρια και κορίτσια με φυσικό κάλλος, απόλυτο ρυθμό και φιγούρες που ξεπερνούσαν τη φαντασία, μας ξεσήκωσαν.
Την Κυριακή το βράδυ πρώτο μας μέλημα ήταν να παρευρεθούμε στον εσπερινό στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που έγινε κάτω από το μεγάλο πλάτανο. Συλλειτούργησαν ο π. Κώστας, ο π. Χρήστος και ο π. Βαλάντης. Ο ψάλτης μας ο Γιώργης ο Τσομάκας με την αστείρευτη μελωδική φωνή που διαθέτει και τη συνοδεία ισοκρατήματος από τα τζιτζίκια έψαλε τους ύμνους της Αγίας.
Στη συνέχεια το ραντεβού ήταν και πάλι στο γήπεδο του σχολείου. Βέβαια μας έτρωγε και λίγο η περιέργεια, μια και το θέμα του αποψινού δρώμενου ήταν η αναπαράσταση του Ανδρονιάνικου Γάμου. Μια εκδήλωση που συμμετείχαν κάτοικοι του χωριού και μέλη του χορευτικού τμήματος του χωριού μας. Εντυπωσιαστήκαμε στην κυριολεξία από την όλη παρουσίαση του δρώμενου. Η «προξενήτρα» η Κούλα του «Πασαλά» ήταν άψογη. Μιλώντας καθαρά την Ανδρονιάνικη διάλεκτο κατάφερε να φέρει σε πέρας το προξενιό. Η μάνα του γαμπρού η «Βιταλιώτισα» Κατερίνα Γέραλη με ξεχωριστή τοπική διάλεκτο, σίγουρα θα είχε εξελιχθεί σε μια μεγάλη κυρία του θεάτρου εάν είχε ακολουθήσει του επάγγελμα της ηθοποιού. Και η συμπεθέρα η Ανδρονιάνισα Αγγελική Ταμπάκου εκπληκτική. Ο γαμπρός και η νύφη, συνεσταλμένοι όπως αρμόζει στην περίσταση, δεχόντουσαν με υπομονή αυτά που αποφάσιζαν οι γονείς με την «προξενήτρα». Και βέβαια όταν μας μοίρασαν τα κουφέτα για να «ευχηθούμε» στο νέο ανδρόγυνο το χειροκρότημα όλων μας ήταν δυνατό και παρατεταμένο.
Με σεβασμό στην παράδοση, τα ήθη και έθιμα, τις συνήθειες και το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, εργάσθηκαν όλοι οι συντελεστές και των δύο εκδηλώσεων και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Ειδικά στους χορευτές και τις χορεύτριες που με αφόρητη ζέστη και ντυμένοι με τις βαριές παραδοσιακές στολές τους, εκτέλεσαν άψογα το πρόγραμμά τους. Πραγματικά ήταν δυο βράδια πολύ όμορφα. Μας έκαναν να ξεχάσουμε τον καύσωνα του διημέρου που ταλαιπώρησε και το χωριό μας. Όπως και να το κάνουμε η μουσική και χορευτική παράδοση αποτελεί ξεχωριστό γνώρισμα για τον Έλληνα, αποτελεί πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν και έχει ανεκτίμητη προσφορά στην επιβίωσης του Έθνους μας. Ο αγώνας της διατήρησης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης πρέπει να είναι συνεχής και ενιαίος.
Δυστυχώς όμως Δευτέρα πρωί – πρωί πέντε η ώρα είχε αναχώρηση από το χωριό μια και επτά και μισή έπρεπε να είμαστε πάλι στη δουλειά μας. Σε όλη τη διαδρομή η συζήτηση ήταν για τα δρώμενα του Σαββατοκύριακου. Έτσι το ταξίδι μας φάνηκε τόσο σύντομο, ούτε που το καταλάβαμε.

1 σχόλιο:

ΕΘΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ είπε...

Σας ευχαριστούμε για την περιποίηση που τύχαμε αλλά και για την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων σας που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν απο εκδηλώσεις και φεστιβάλ μεγάλων συλλόγων. Επισκεφθείτε την ηλεκτονική σελίδα του Συλλόγου μας estiadance.googlepages.com αλλα και το blog του Συλλόγου μας eestia.blogspot.com για να δείτε την δράση του Συλλόγου μας. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και στο μέλλον η συνεργασία μας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ " Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ "