Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΕΝ ΣΚΗΝΑΙΣ ΔΙΚΑΙΩΝ

Δύο προσωπικότητες που πέρασαν από την Κύμη απεβίωσαν τον μήνα Αύγουστο του 2010। Και οι δύο υπηρέτησαν την εκκλησία και όχι μόνο ο καθένας από το πόστο του। Μιλάμε για τον Αυγουστίνο Καντιώτη, Μητροπολίτη Φλωρίνης και τον Βασίλειο Νόνη, Πρωτοψάλτη του Ι। Ν। Αγίου Γεωργίου – Διονύσου, όπου λειτουργούσε ο χαρισματικός γέροντας πατήρ Μάρκος Μανώλης ο οποίος κοιμήθηκε και αυτός πρόσφατα। Προσευχόμαστε, ο Κύριος, που τόσο αγάπησαν και ύμνησαν και οι δύο, να τους αναπαύσει «εν σκηναίς Δικαίων»।
ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ

Σε ηλικία 104 ετών εκοιμήθη στις 28 Αυγούστου 2010 ο πρώην μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Αυγουστίνος Καντιώτης.
Ο μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου το 1907. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφεία φοιτητών και μαθητών, ηγήθηκε της Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», εκφώνησε κηρύγματα και συνέγραψε πολλά βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου. Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας χειροτονήθηκε το 1965 και παραιτήθηκε το 2000, λόγω γήρατος.
Ένας από τους σταθμούς της ζωής του ήταν η Κύμη. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου με έδρα την Κύμη την περίοδο 1950 - 1951

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΟΝΗΣ

Το πρωί της 1ης Αυγούστου 2010, σε ηλικία 71 ετών, απεβίωσε ο πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος της Βυζαντινής μουσικής Βασίλειος Νόνης.
Ο Βασίλειος Νόνης γεννήθηκε στο Πορτοχέλι Αργολίδος. Το δημοτικό σχολείο τελείωσε στην Κύμη Ευβοίας, ενώ το Γυμνάσιο στη Χίο, κοντά στον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη. Από μικρός έψαλλε ως κανονάρχης στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Μετά το Γυμνάσιο ενεγράφη στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στη Μουσική Σχολή του Σίμωνος Καρά. Υπήρξε μαθητής των Θ.Χατζηθεοδώρου, Σ.Καρά και Ν.Στεφανίδη στο Ψαλτήριο (Κανονάκι).
Δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής ο Βασίλειος Νόνης, είχε την τύχη να διδαχτεί από τον μεγάλο δάσκαλο Σίμωνα Καρρά στη Σχολή Εθνικής Μουσικής, στην οποία θήτευσε επί μία εικοσαετία. Την τέχνη στο κανονάκι τη διδάχτηκε από τον σπουδαίο σολίστ Νίκο Στεφανίδη, ενώ εμπλούτισε τις μουσικές του σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο.
Έπαιζε κανονάκι, λαούτο και ούτι και είχε δώσει συναυλίες με το μουσικό του συγκρότημα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο, "διότι ένωσε την μουσική του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", ως προσφώνησε αυτόν ο Πρόεδρος της Εκθέσεως (1981). Παρουσίασε επίσης τα τραγούδια του Μακρυγιάννη και τον Θούριο του Ρήγα σε πρώτη εκτέλεση.
Αντίστοιχη ήταν και η ενασχόληση του με το δημοτικό τραγούδι, καθώς διηύθυνε δική του ορχήστρα και χορωδία και εργάσθηκε επί 20 χρόνια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ως παραγωγός παρεμφερών εκπομπών.
Δισκογραφικά συνεργάστηκε με τον δάσκαλό του Σίμωνα Καρρά καθώς και με τη Δόμνα Σαμίου και τον Καρ. Δοϊτσίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: