Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΡΛΑΜΟΣ
















Έργα του Γιώργη Βαρλάμου

ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΡΛΑΜΟΣ
«Την δουλειά μου την αγαπώ τόσο πολύ που μέσα σ΄ αυτήν βρίσκω όχι απλώς νόημα αλλά την απόλυτη χαρά». Αυτή ήταν η απάντηση του Γιώργη Βαρλάμου στον συντάκτη ενός βίντεο που σκιαγραφούσε τη ζωή και το έργο του, περιτριγυρισμένος με τα εργαλεία της δουλειάς του και τα αριστουργήματά του. Όταν το έλεγε όμως δείχνοντας τα αριστουργήματά του, η ψυχή του ήταν γεμάτη. Γεμάτη από όλα αυτά που είχε δημιουργήσει μέχρι τη στιγμή εκείνη, γεμάτη από τα πλάσματα της φύσης που ζωγράφισε με το πινέλο του, γεμάτη από εικόνες που κανείς από μας δεν πρόκειται να απολαύσει όπως εκείνος.
Είχα την τύχη να έχω παρευρεθεί σε μια σειρά από εκθέσεις του μεγαλύτερου Έλληνα Χαράκτη – Ζωγράφου Γιώργη Βαρλάμου. Μεγαλύτερη όμως τύχη και ευτυχία ήταν η γνωριμία μαζί του. Οι συζητήσεις με τον Γιώργη Βαρλάμο ήταν Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Με ενδιαφέρουσες απόψεις και πίστη στις αξίες της Παιδείας και του Πολιτισμού, πάντα διδασκόσουν από τα λεγόμενά του. Συναρπαστικός, με βαθύ φιλοσοφικό πνεύμα, μεστά νοήματα για τη σύγχρονη κοινωνία, ολοκληρωμένες απόψεις για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας.
Το έργο του είναι τόσο μεγάλο,  που δεν ξέρω αν ποτέ μπορεί να καταγραφεί. Πέρα από τα αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που φιλοτέχνησε, έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά, έχει εικονογραφήσει με χαρακτικά και σχέδια εκατοντάδες βιβλία, έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες αφίσες κοινωνικού περιεχομένου, ως επίσης και την τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του ΣΟΦΟΚΛΗ, μεταφρασμένη στα Γαλλικά, εικονογραφημένη με ακουαρέλες. Αγάπησε και ύμνησε την ομορφιά της φύσης, με τον δικό του μοναδικό τρόπο μέσα από τα λευκώματα "Αγριολούλουδα" και "Μετέωρα". Έλαβε μέρος και βραβεύτηκε σε διεθνείς εκθέσεις (Μόσχα, Βελιγράδι, Λειψία, Παρίσι, Λουγκάνο κ.α.), ενώ για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1995.
Λάτρης του χωριού μας ο Γιώργης Βαρλάμος, πάντα εύρισκε την ευκαιρία να το επισκέπτεται. Για μακρινούς περιπάτους στη φύση, να παρατηρήσει από κοντά τα αγριολούλουδα που τόσο του άρεσαν, να χαίρεται αυτό που εμείς επιδεικτικά παραμελούμε. Ένα μπουκέτο με αγριολούλουδα ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να του προσφέρει κάποιος.  
Η απλότητα που τον διέκρινε σε όλη του τη ζωή, συνεχίσθηκε και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013, στο Α΄  Νεκροταφείο Αθηνών. Σε μια τελετή σεμνή κι απέριττη συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρετίσαμε τον μεγαλύτερο Έλληνα Χαράκτη – Ζωγράφο Γιώργη Βαρλάμο. Στην εξόδιο ακολουθία συμμετείχε ο πατήρ Νικόδημος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Κύμης. Οι ομιλίες που ακολούθησαν εξήραν το έργο του και την προσωπικότητά του, ένα στεφάνι μαρτυρούσε την παρουσία του Δήμου και η ανάγνωση ενός ψηφίσματος την παρουσία του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης.
Πρέπει να είμαστε περήφανοι που ήταν συγχωριανός μας, ο Γιώργης Βαρλάμος. Διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ανδρονιάνων, με σφραγίδα φιλοτεχνημένη από τον ίδιο, μας άνοιξε το ατελιέ του για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., συμμετείχε στην κριτική επιτροπή  βράβευσης της έκθεσης ζωγραφικής των παιδιών του χωριού μας, σχεδίασε και υλοποίησε τη διαμόρφωση της πηγής στην περιοχή Κοπανά –έργο που τείνουμε να καταστρέψουμε - και έγινε το ξεκίνημα για τα έργα και τον δρόμο προς την Αγία Παρασκευή.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Αιωνία σου η μνήμη.