Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΖΑΡΙ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ

           
ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ
 Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πραγματοποιείται στο Αυλωνάρι Ευβοίας, ένα ιστορικό και παραδοσιακό παζάρι. Η ιστορία του χάνεται στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Ξεκίνησε από τον οικισμό της Αγίας Θέκλας και ονομαζόταν «Εμποροπανήγυρις της Αγίας Θέκλας». Το 1870 μεταφέρθηκε στα Χάνια Αυλωναρίου, στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου μέχρι το 1960. Από το 1961 γίνεται σε ιδιόκτητο Δημοτικό χώρο στα Χάνια Αυλωναρίου, από 6 έως 14 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο δε επεκτείνεται και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του επαρχιακού δρόμου Χαλκίδας – Κύμης και όλο τον οικισμό των Χανίων Αυλωναρίου. Η μόνη διακοπή του παζαριού που αναφέρεται ήταν μόνο τα χρόνια της κατοχής.
H λέξη παζάρι (Bazaar), είναι περσική και σημαίνει μια αγορά σκεπαστή η οποία έχει τη δυνατότητα να κλείνει και να ασφαλίζεται. Στην Ελληνική γλώσσα η αντίστοιχη λέξη είναι εμποροπανήγυρις.
Μέχρι και σήμερα στο παζάρι του Αυλωναρίου, άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδος, εμπορεύονται τις πραμάτειες τους, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα, το οποίο δεν θα συναντήσει κανείς σε άλλες υπαίθριες αγορές. Το πολύχρωμο ψηφιδωτό συμπληρώνει η διαχρονικά σταθερή παρουσία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των ξένων που συρρέουν από όλη την Εύβοια και την Αθήνα, δικαιώνοντας και συντηρώντας τον μύθο γύρω από την μοναδική ατμόσφαιρα του παζαριού του Αυλωναρίου, προσδίδοντας σ΄ αυτό εκτός από κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα, ιστορικό και λαογραφικό στοιχείο της περιοχής.
Είδη ένδυσης, τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, χαλιά, κουβέρτες, είδη οικιακής χρήσης, παιχνίδια, εξωτικά είδη, ωδικά πουλιά, εργαλεία, είδη νοικοκυριού, βιβλία, περιοδικά, δίσκοι, κασέτες και ότι άλλο μπορεί να φαντασθεί κανείς, απλωμένα πάνω στους πάγκους περιμένουν τον επισκέπτη να τα αγοράσει. Τις δύο πρώτες μέρες συνηθίζεται να γίνεται και ζωοπανήγυρη όπου εκτίθενται και ζώα προς πώληση ή ανταλλαγή. Βέβαια τα τελευταία χρόνια τα ζώα έχουν εκλείψει από την οικογένεια κι έτσι η ζωοπανήγυρη τείνει να εξαλειφθεί. Για δέκα μέρες ένα πολύβουο πλήθος ξεχύνεται στους χώρους του παζαριού. Άλλοι διαλαλούν, άλλοι αγοράζουν, άλλοι παζαρεύουν. Το Λουναπάρκ περιμένει τους μικρούς φίλους να διασκεδάσουν.
Όποιος επισκεφθεί για πρώτη φορά το παζάρι του Αυλωναρίου σίγουρα θα αναρωτηθεί εάν τελικά πρόκειται περισσότερο για κοινωνική παρά για οικονομική δραστηριότητα. Το παζάρι διατηρεί διαχρονικά και τα δύο αυτά στοιχεία. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την Ελληνική οικογένεια, το ενδιαφέρον για το παζάρι όλο και μεγαλώνει. Και βέβαια δεν θα φύγει κανείς αν δεν επισκεφθεί τις ταβέρνες και δεν γευθεί ψητή γουρουνοπούλα και σουβλάκι στα κάρβουνα.
Το παζάρι Αυλωναρίου αποτελεί οικονομικό και κοινωνικό γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: