Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΙΑΟΥΤΣΑΝΙΣΣΑ




(ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΜΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1907)
Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Όπως πάντοτε ούτω και εφέτος εξόχως ωραία και πανηγυρική διεξήχθη η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εν τω φερωνύμω Ναώ «Παναγίας της Λιαουτσάνισας».
Υπέρποτε πλούσια τα αναθήματα των προσκυνητών ενδεικνύοντα το βαθύ θρησκευτικόν αίσθημα και την λατρείαν προς την θαυματουργόν εικόναν της Παναγίας.

Υπέρποτε ευπρεπής ο περίκομψος ναός, υπέρποτε πλούσιος εις κόσμον και καθαριότητα.  Η λάμψις του χρυσού και αργύρου εσωτερικώς και αι μαρμαρυγαί του μαρμαροτεύκτου τέμπλου υπό το φως των πολυαρίθμων κηρίων παρουσίαζε κάτι τι το φαντασμαγορικόν και μεγαλοπρεπές προ του οποίου η καρδία κατενύσσετο και η ψυχή εγονυπέτα, η δε εξωτερική όψις του Ναού μετά του λαμπρειμονούντος περιβάλλοντος απετέλει μίαν ωραίαν αρμονίαν.
Όπως πάντοτε η συνεστίασις γύρωθεν της καταφύτου περιοχής του Ναού πλουσία, διεξήχθη εν πλήρει τάξει και ησυχία οι δε επακολουθήσαντες χοροί ζωηροί αλλά εύτακτοι.
Το εσπέρας τους πολυαρίθμους περιπατητάς της πλατείας μας καταλαμπομένης υπό πελωρίου λαμπτήρος εντάσεως 600 κηρίων κατηύρανε και διασκέδασε πλούσιος εις εκλεκτά τεμάχια φωνόγραφος ευγενώς παραχωρηθείς χάριν των πανηγυριστών υπό της ευγενεστάτης και εριτίμου κυρίας ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ης η λεπτή συμπεριφορά και ευγένεια του ήθους αλησμόνητος έσεται τοις Κυμαίοις.
Κλείοντας τας παρούσας γραμμάς, δεν δυνάμεθα ή να συγχαρώμεν τους ρέκτας επιτρόπους του ανωτέρω Ναού οίτινες ουδενός κόπου εφείσθησαν χάριν της πανηγυρικωτέρας διεξαγωγής της εορτής ταύτης και εις ούς οφείλωνται όλα τα εξωραϊστικά έργα τα γενόμενα επ’ εσχάτων εν τω Ναώ και τη περιοχή αυτού.
Εόρτιος


(ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΜΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1907)
ΕΙΣΦΟΡΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Εισεπράχθησαν εκ Κύμης  δραχμαί εν όλω                             766,60
Εκ της ημεδαπής και αλλοδαπής εισφοραί δραχμάς              1.591,15
Ήτοι εν όλω δραχ.                                                             2.357,75

ΕΞΟΔΑ
Εις Κ. Ζαγκλήν κρέας βόιον οκ. 1.057 ½ προς 1,19 δρ.         1.258,45
85 οκ. Αγελάδος 99 λπ.                                                            84,15
Λιακά 9 βοών προς δρ. 10                                                                  90
Σκόρδα 3,500 δρ. 8 ή χιλ. δρ.                                                    28
Κρομύδια επιμελεία αστυνόμου Κύμης κ. Φ. Εμμανουήλ
Ν. Τζάνου και Αν. Ζουρμουλή οκ. 422 και επληρώθησαν
δι’ αγώγια αυτών μόνον δραχμαί                                                 9
Έλαιον επιμελεία των ανωτέρω 100 οκ. και άλλας 70
οκάδας άτινα εχρησίμευσαν εις το στιφάδο.
Γανωτικά καζανίων δρχ.                                                             92,50
Ντομάτες οκ. 563 Χ 7 λπ. δρ.                                                      39,30
Υπηρεσίαν και μεταφοράν δρχ.                                                   48
Κίμινον και μπαχάρι δρχ.                                                              6
Καβάθια δραχ.                                                                            33,50
Πετρέλαιον δρχ.                                                                           4
Φωτισμόν λαμπών Ι. Σπανού                                                      62,25
Υπηρεσία Γ. Λεβεντοπούλου                                                       39
Ψηστικά άρτου Ν. ΘΩΜΑ δρχ.                                                    83
Ξύδι Ι. Ν. Στυλιανίδου δραχμάς                                                     6
Δι’ άλευρα διά της Τραπέζης κατέθεσε ο κ. Στεφάνου δραχ.
325,60, Το δε υπόλοιπον εκ δραχ. 114,30 εκ του ταμείου
Πανηγύρεως ήτοι εν όλω επληρώθησαν δι’ άλευρα
13 σάκκων οκ. 910 δραχμαί                                                     439,90
υπόλοιπον εισαχθέν Ταμείον Ναού δραχμαί                               34,70
ήτοι εν όλω δραχ.                                                                2.357,75


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Αθ. Κεράτσας και Αθ. Κούτρης ανά εν αμνόν
Ανά μία αίγα οι κ.κ. Ι. Πέππας, Δ. Κρινής, Στ. Βάσος, Γρ. Δαφνής, Αθ. Χαρτσάς, Ν. Λαγώς, Ν. Λιάπης, Θ. Ντοβίνος, Θ. Σκανδάλης, Μονή Σωτήρος δύο. Ανώνυμος εκ του χωρίου Μανίκια ένα βούν.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ
Το εκκλησιαστικόν Συμβούλιον του ιερού ναού «Κοίμησις Θεοτόκου» και αύθις δημοσία εκφράζει τας θερμάς αυτού ευχαριστίας προς άπαντας τους συμπολίτας του του τε εξωτερικού και εσωτερικού, οίτινες μετά πάσης προθυμίας, ως και άλλοτε, και εφέτος συνετέλεσαν διά των εισφορών αυτών εις την  όσον οίον τε μεγαλοπρεπεστέρα τέλεσιν της Πανηγύρεως.
Οι εκκλησιαστικού Σύμβουλοι
Δημήτριος Παπασταματίου
Ορέστης Ζουρμπουλής
Δημήτριος Εμ. Κωστίδης

(ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΙΠΟΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1908)
ΚΥΜΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Η πανήγυρις της 15 Αυγούστου τελείται μεγαλοπρεπώς εν Κύμη. Από μηνός και πλέον οι επίτροποι του ναού τίθενται εις ενέργειαν και δι’ εράνων, εκτός και εντός της Κύμης, συλλέγουν αρκετόν ποσόν προς λαμπροτέραν διεξαγωγήν της πανηγύρεως. Ο κάτωθι του ωραίου ναού χώρος κατελήφθη υπό  103 μεγάλων καζανίων΄ ζώα, μεγάλα και μικρά, εσφάγησαν και κίνησις και ταραχή παρατηρείται δύο ημέρας προ της  15 Αυγούστου.
Την εσπέραν της Πέμπτης εγένετο αγρυπνία μέχρι της  1 μετά το μεσονύκτιον. Την πρωίαν εγένετο  λειτουργία υφ’ όλου του κλήρου της πόλεως. Αλλ’ η ημέρα της εορτής συνέπεσε να είναι Παρασκευή και επομένως δεν ήτο δυνατόν να γείνη η κοινή τράπεζα. Διά τούτο την επομένην ημέραν του Σαββάτου εγένετο και πάλιν λειτουργία και εορτή εις ην προσήλθον και εκ των πέριξ χωρίων όχι ολίγοι. Εις ταύτας παρέστη και ο Ιεροκήρυξ του νομού μας κ. Πολύκαρπος Συνοδινός όστις εκτενώς ωμίλησε περί του σκοπού των εορτών και περί άλλων ζητημάτων μετά στωμυλίας και ευγλωτίας.
Μετά την θείαν λειτουργίαν του Σαββάτου όλον το πλήθος, το οποίον υπελογίζετο πλέον των 4.000, διεσκορπίσθη υπό τας σκιάς των δένδρων και προπορευομένης της ιεράς εικόνος, έφθασεν εις τον χώρον όπου είχον παραταχθή  103 μεγάλα καζάνια στιφάδου. Ο ιεροκήρυξ κ. Πολύκαρπος Συνοδινός ηυλόγησε τα φαγητά και ωμίλησε προς το πλήθος αναπτύξας ότι η κοινή τράπεζα υπομιμνήσκει τας αγάπας των πρώτων χριστιανών, οίτινες συνέτρωγον και ηυλόγουν τον Κύριον.
Κατόπιν οι επιμεληταί ετέθησαν εις ενέργειαν και διένειμον τον άρτον. Εγένετο αταξία τις και μάλιστα ότι υπήρχεν έλλειψις άρτου, αλλ’ ευτυχώς επενέβησαν οι φρονιμώτεροι και ούτω δεν διεταράχθη η ησυχία. Τα καζάνια περί την  1 μ.μ. εφέροντο εις τους διαφόρους ομίλους και ήρχισε η διανομή του στιφάδου το οποίον κατεφαγώθη υπό των χιλιάδων στομάτων τα οποία ανυπομόνως περιέμενον. Το φαγητόν ήτο νόστιμον και μάλιστα εις την εξοχήν. Οι μεν πτωχοί εκάθηντο οκλαδόν και έτρωγον, αλλ’ οι ευπορώτεροι και ευγενέστεροι είχον μαζί των και τραπέζια και σερβίτσια καλά και άλλοι ενοικίασαν αντί 50 λεπτών παρά των εχόντων πρόχειρα μαγαζεία.
Το θέαμα ήτο μεγαλοπρεπές και άκρως συγκινητικόν. Η πανήγυρις είχε τι το επιβάλλον και σεμνόν. Κατόπιν διεξήχθησαν χοροί και υπό τα δένδρα και εν τη πλατεία του Αγίου Αθανασίου μέχρι βαθυτάτης νυκτός.
Ούτω ετελείωσεν η με παλμούς περιμενομένη εορτή της Κύμης. Ο Δήμαρχος Κυμαίων κ. Στεφάνου αεικίνητος έτρεχε πανταχού και είναι ο πρωτεργάτης της ωραίας πανηγύρεως ήτις φέρει και ποικιλίαν εις την μονότονον ζωήν της πόλεως.

(ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΜΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1908)
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Μετά πάσης μεγαλοπρεπείας εν συρροή μεγίστη προσκυμητών ετελέσθη και αύθις εν τω Ναώ «Κοίμησις της Θεοτόκου» η μοναδική διά τον τόπον μας Θρησκευτική Πανήγυρις επί τη επετείω εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την 15 Αυγούστου ε.ε. Την επομένη δε 16 παρετέθη κοινόν γεύμα και χάρις εις τας δραστηρίους ενεργείας του φιλοτίμου Δημάρχου μας κ. Ιωάννου Κ. Στεφάνου και των ευγενώς παρεχόντων την συνδρομήν των και προσωπικώς εργαζομένων διά την παράθεσιν του κοινού γεύματος, παρά αταξίας τινάς, διεξήχθη επίσης καλώς η όλη της Πανηγύρεως διεξαγωγή, δώσασα εν τούτοις αφορμήν ίνα εξετασθώσι θέματα τινά και αποκατασταθή έκαστος εις την θέσιν του.
Ευχής έργον ήθελεν είσθε εάν το παρ’ ημίν Δημοτικόν Συμβούλιον εξέληγε μόνιμον επιτροπήν εξ εγκρίτων συμπολιτών μας ήτοι να υπέχη όλας τας ευθύνας της καλής διεξαγωγής της ωραίας ταύτης Πανηγύρεως ίνα μη επαναληφθώσιν αι παρατηρηθείσαι αταξίαι διότι η πανήγυρις αύτη πλην του θρησκευτικού σκοπού αυτών ενέχει μεγίστην σημασίαν διά την τελουμένην επικοινωνίαν των κατοίκων και την αδελφοποίησιν των προσερχομένων, και παρά τας αντιδράσεις τας αστείας των θελόντων να επιδεικύωσιν αντίθετον γνώμην δια να γίνηται και περί αυτών λόγος συμφέρον πάντες έχομεν να συντελώμεν όπως κατ’ έτος επαναλαμβάνηται η ωραία αύτη Πανήγυρις.

Αξιότιμε κ. Διευθυντά της εφημερίδος η «Κύμη»
Κατά το δοθέν κοινόν γεύμα όπερ και κατά το τρέχον έτος ως και κατά τα παρελθόντα, εδόθη κατά την εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έξωθι του επί τη εορτή ταύτη πανηγυρίζοντος ενταύθα ομονύμου Ναού εν τέλει της διανομής των άρτων εις το πλήθος των συρρευσάντων και παρά την κοινή τράπεζαν καθημένων φιλεόρτων παρετηρήθη ανεπάρκεια των από της προτεραίας εις την παρά τω Ναώ αποθήκην μετακομισθέντων τοιούτων. Επί τη ανεπαρκεία δε ταύτη το αξιότιμον μέλος του εκκλ. Συμβουλίου ο κ. Ορ. Ζουρμπουλής όστις κοινή συναινέσει του Συμβουλίου τούτου είχεν αναλάβει προς τοις άλλος και την προπαρασκευήν και μεταφοράν των εν λόγω άρτων μοι εδήλωσεν ως Προέδρω του εκκλησιαστικού Συμβουλίου ότι θεωρηθέντων επαρκών των εις την ειρημένην αποθήκην του Ναού μετενεχθέντων άρτων είχον αφεθή εις την εν τη αγορά Κύμης προσωρινήν αποθήκην περί τους πεντήκοντα (50) τοιούτους ίνα χρησιμοποιήσωσιν εις την διατροφήν των κατά την επομένην της Πανηγύρεως αμίσθων υπηρετών, εις ους θα ανετίθετο η περισυλλογή και εκκαθάρισις των εις την Πανήγυριν χρησιμοποιηθέντων σκευών, η κατάλληλος τοποθέτησις των εις τον Ναόν ανηκόντων και η διανομή εις ους ανήκον των ιδιοτικών τοιούτων, ως τούτο εγένετο και καθ’ όλα τα προηγούενα έτη των τυχόν περισσευόντων διατιθεμένου υπέρ πτωχών οικογενειών. Με παρεκάλεσε δε να μεριμνήσω περί της μεταφοράς και τούτων εις τον τόπον της Πανηγύρεως δους μοι και ανάλογον σημείωσιν (μπιλέτο) προς τον αποθηκάριον κ. Γ. Β. Γανώσην πράγματι δε παραλαβών τους διά την  μεταφοράν αναγκαίους εκ των εις την Πανήγυριν υπηρετούντων απήλθον μετ’ αυτών εις την αγοράν και δι’ αυτών απέστειλα εις τον τόπον της Πανηγύρεως τους εν τη αποθήκη ευρεθέντας εξήκοντα πέντε 65 εν όλω άρτους.
Ταύτα χάριν της αληθείας και προς αναίρεσιν πάσης εναντίας διαδόσεως καθαπτομένης της υπολήψεως ατόμου ανωτέρου πάσης μομφής.
Εν Κύμη τη 23 Αυγούστου 1908
Ο Δήμαρχος Κυμαίων
Ιωάννης Κ. Στεφάνου
ΔΗΛΩΣΙΣ
Επειδή διεδόθη ότι εγένετο κατάχρησις επί του άρτου της πανηγύρεως εν τη αποθήκη, ως αποθηκάριος εθεώρησα καθήκον μου απαραίτητον χάριν του γοήτρου των επιτρόπων όπως δημοσιεύσω λογοδοσίαν προς γνώσιν της αληθείας άπαντες. Πας δε ο αμφιβάλλων δύναται να προβή και εις λεπτομερεστέραν εξέτασιν. Παρέλαβον από Ν. Θωμά αρτοποιόν 517 άρτους οκάδας 1.085, απέστειλα εις την αποθήκην εκκλησίας με τους εξής αγωγείς έκαστος των οποίων ελάμβανε και μπιλέτα διά την ποσότητα, το στέλεχος των οποίων είναι εις χείρας μου.
Με Ι. Χρυσοχόν ψωμ. 120. Π. Ελευθερίου 120. Δ. Καντένιον 70. Αντ. Ζουμπουλήν 125. Εις υπηρεσίαν και χωρικούς 17. Ο ίδιος κ. Δήμαρχος 65, το όλον 517.
Γεώργιος Β. Γανώσης

(ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΥΜΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1908)
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Κατά πληροφορίας των επιτρόπων εισεπράχθησαν τα εξής ποσά ήτοι.
Από 1 – 13 Αυγούστου δραχμάς                      173,50
Πώλησις κηρού                                             1.204,05
Από δίσκους                                                   187,40
Εισπράξεις κιβωτιδ.                                            8
Ήτοι δραχμάς                                               1.572,95
Κηρός κατηργασμένος και ακατέργαστος περί τας 38 οκδ.και έλαιον περί τας 55 οκάδας.

(ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1911)
Η ετήσια πανήγυρις διεξαχθείσα εν πάση μεγαλοπρεπεία υπήρξε πολυάνθρωπος προσελθόντων χιλιάδων προσκυνητών. Την 10ην πρωϊνήν ώραν εγένετο η ανά τους προσκυνητάς περιφορά της εικόνος έξω της πόλεως. Μετά δε τούτο ενώπιον των χιλιάδων του λαού απήγγειλε βαρυσήμαντον πανηγυρικόν ο κ. Ευάγγ. Παπαχαντζής παρεπιδημών ενταύθα και εξήρε την πνευματικότητα και αρετήν της Ελληνικής φυλής και δη των ευγενών Κυμαίων συγκινήσας μυχιαίτατα το ακροατήριον και χειροκροτηθεί ανθουσιωδώς. Τοιαύτην επιτυχίαν ουδέποτε αληθώς έσχεν η εν Κύμη πανήγυρις.

(ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΙΠΟΣ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1912)
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΥΜΗΣ
Η επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελουμένη εν Κύμη ετησία θρησκευτική πανήγυρις, εφέτος εγένετο μετά πάσης και εξαιρετικής μεγαλοπρεπείας. Ατμόπλοιον επίτηδες ναυλωθέν μετέφερεν εκεί τους εξ Αθηνών και Πειραιώς εκδρομείς, οίτινες συνωδεύοντο και από μουσικήν.
Η κοινή εστίασις εις ην παρεκάθησαν πεντακισχίλιοι και πλέον πανηγυρισταί, υπό τα βαθύσκια της Κύμης δένδρα, παρουσίασε θέαμα το οποίον σπανίως συναντά τις. Δεν έλειψαν δε και οι Ελληνικοί χοροί υπό τους ήχους της μουσικής και των εγχωρίων οργάνων εις ους διεκρίθη η χάρις και η λεπτότης της Κυμαίας γυναικός.
Οι Κυμαίοι είναι αξιέπαινοι προσπαθούντες πως να δώσουν ζωήν, κίνησιν, πρόοδον εις την ωραίαν αυτούς πατρίδα.
Ηννοήθη δε ότι έπρεπε να μη περιορίζηται η πανήγυρις εις τον θρησκευτικόν τύπον και κατηρτίσθη έκθεσις ειδών υφαντουργίας, όπου εθαυμάσθησαν όλα τα είδη αυτής, ιδία δε τα αραχνούφαντα μεταξωτά άτινα εγένοντο ανάρπαστα.

Αι εντυπώσεις των παρευρεθέντων κατά τας ωραίας της Κύμης εορτάς είναι άρισται. Πρέπει όμως να δοθή κάποια ώθησις περισσοτέρα, ώστε να γίνεται ευρυτέρα έκθεσις των Κυμαϊκών εν γένει προϊόντων, άτινα παντού εκτιμώνται δεόντως, ίνα βαθμηδόν η πανήγυρις λάβη και τον τύπον της εμπορικής, ότε τα κέρδη της Κύμης θα είνε βέβαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: